В Україні чиновники хочуть блокувати інтернет, як в КНДР чи рф — фахівець з питань кібербезпеки

Влада хоче керувати українським інтернетом в ручному режимі, щоб тиснути на бізнес.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив фахівець з питань кібербезпеки Іван Пєтухов.

«Згідно з проєктом оновленої постанови Кабміну № 812, яку приймав ще В. Янукович на посаді прем’єра, в Україні хочуть блокувати інтернет в умовах надзвичайної ситуації. Наприклад, якщо прорвало унітаз на вулиці Грушевського і почало все затоплювати. Або ж 5 людей вийдуть на мирну акцію на Банковій, то, мабуть, місто будуть відключати від інтернету», — каже І. Пєтухов.

За його словами, в проєкті постави № 812 прописано, що у разі впровадження надзвичайного режиму або надзвичайної ситуації йде автоматичне блокування інтернету.

«В умовах воєнного стану вже блокуються ІР — адреси та цілі мережі, а БЕБ бігає з поданням закрити якийсь горілчаний сайт, а потім каже — відкривайте, бо вже все вирішили. Тепер, щоб не виносити питання про блокування сайтів чи інтернету на РНБО, можна буде лише кинути листа на Держспецзв’язку, який ставить свою резолюцію. Або ж Мінцифри дає вказівку Держспецзв’язку, а той дає вказівку національному центру управління і все закривається (інтернет — ред.). Тобто в Кабміні зараз хочуть узаконити цей механізм. Ми зараз підходимо від надзвичайної ситуації, до блокування мереж. Хоча згідно 32 статті закону України про „Електронні комунікації“, блокування повинно відбуватися тільки за умов надзвичайного або воєнного стану. Наприклад, щоб не було паніки народу. Однак блокування інтернету за умов надзвичайної ситуації, яка не визначена законом, порушує Конституцію. Навіть в умовах воєнного стану права людини не порушуються. А те, що хочуть зробити чиновники з блокуванням інтернету в країні є наступом на права людини. Адже саме на рівні Кабміну будуть вирішувати, що вважати надзвичайною ситуацією. Тобто в Україні, таким чином, хочуть створити Північну Корею чи рашку-2. Для чого це робиться? Можливо, щоб догодити рашистам? Адже таким чином Україна буде йти до росії, бо в Європі такого немає», — підкреслює І. Пєтухов.

Він підкреслив, що в Україні влада порушуючи закони та Конституцію, хоче в ручному режимі керувати інтернетом, що стане додатковим механізмом тиску на бізнес.

«Мало того, це корупційна складова. Адже якщо ти не відкупишся та не будеш ділитися, то закриють сайт. Звичайно людина змушена нести хабар», — резюмує І.Пєтухов.