Розмови щодо контрнаступу ЗСУ в 2024 році: армія рф просувається поблизу Куп’янська та Запоріжжя — ISW

Озвучені Україною плани перехопити ініціативу на полі бою та перейти до контрнаступальних дій в 2024 році є оперативно обґрунтованими, хоча затримки критичної важливої для ЗСУ західної допомоги можуть уповільнити втілення цих планів.

армія рф просувається поблизу Куп’янська та Запоріжжя - ISW
армія рф просувається поблизу Куп’янська та Запоріжжя - ISW

Аналітики ISW звернули увагу на заяву командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, за словами якого в 2024 році Україна намагатиметься перехопити ініціативу на полі бою та провести контрнаступальні дії.

Він додав, що зусилля ЗСУ будуть спрямовані на стабілізацію лінії фронту та водночас — на виснаження російських військ з метою ротації фронтових українських підрозділів для поповнення та відновлення. Командувач Сухопутних військ уточнив, що зараз російські війська зосереджують наступальні зусилля в районі Авдіївки, зокрема в напрямку Часового Яру (на захід від Бахмута) і на Лиманському напрямку, а також що окупанти намагаються підтримувати відносно високі темпи наступальних дій на лінії фронту, аби утримати ініціативу.

Експерти ISW з цього приводу зауважують, що намагання України оскаржити і перехопити ініціативу в 2024 році є «оперативно обґрунтованими». Адже доки рф зберігає ініціативу на полі бою, саме окупанти можуть визначати місце, час, масштаб і власні потреби для бойових дій в Україні. Своєю чергою, це може дозволяти росіянам змушувати Україну витрачати ресурси та живу силу для проведення оборонних операцій, позбавляючи ЗСУ можливості можливість накопичення ресурсів, необхідних для майбутніх контрнаступальних операцій. ISW продовжує оцінювати, що для України було б нераціонально поступатися росії перевагою в ініціативі на полі бою «довше, ніж це необхідно».

Однак тривала затримка західної безпекової допомоги, ймовірно, відтермінує зусилля України з відновлення ініціативи на всьому театрі бойових дій. Нестача ресурсів та озброєння змушує українські сили заощаджувати їх, а невизначеність щодо майбутньої допомоги, ймовірно, обмежує українське оперативне планування. Затримки критично важливої допомоги, ймовірно, змусять Україну прийняти важкі рішення щодо того, як розподілити ресурси між майбутніми оперативно важливими контрнаступальними операціями та поточними українськими оборонними зусиллями проти російських загарбників, які зараз утримують ініціативу, попереджають в ISW. Президент України Володимир Зеленський нещодавно теж заявив, що ЗСУ планують провести контрнаступальну операцію у 2024 році, але наголосив, що головним завданням України залишається оборона української території. Зеленський також попередив, що росія готує нову наступальну операцію, яка розпочнеться наприкінці травня або влітку 2024 року — що, ймовірно, ще більше відкладе можливості для України підготувати та розпочати власну контрнаступальну операцію. Утім, нагадують в ISW, українські сили вже довели, що за умов достатнього забезпечення здатні запобігати навіть незначним досягненням росії під час широкомасштабних наступальних зусиль росії та можуть суттєво виснажувати атакуючі російські сили. Отже, безпекова допомога Заходу має вирішальне значення як для здатності України зосереджувати ресурси та живу силу для майбутніх контрнаступальних операцій, так і для її здатності настільки виснажувати наступальні зусилля окупантів, щоб Україна могла перехопити ініціативу на полі бою, констатують в ISW.

Тим часом росіяни мають нові просування поблизу Куп’янська, Донецька та в Запорізькій області.