Грушевський вперше підняв українську історіографію на світовий рівень — дослідник

Український історик Михайло Грушевський першим підняв українську історіографію на світовий рівень.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Тарас Шевченко пробудив інтерес до української історії серед широких верств українського суспільства. Однак на той час, коли він писав свої романтичні твори, як Тарасова ніч та Гамалія, історія, як наука, тільки проходила процес свого становлення. А історія України взагалі окрема сфера, яка перебувала у російській імперії під забороною та обмеженням. В тому числі не можна було згадувати військо Запорізьке, після наказів Катерини ІІ. А перші творці української історіографії, такі, як Костомаров та Куліш, не могли вийти за ці обмеження. Вони спиралися у своїх працях в основному на документи з московських архівів. Тобто їх джерельна база була досить обмеженою», — каже дослідник.

Своєю чергою, за його словами, М. Грушевський виявився людиною, яка вперше підняла українську історіографію на світовий рівень.

«Таким чином з’явилася можливість створити об’єктивну історію України. Однак у Львові Грушевський зіштовхнувся з перешкодою у вигляді течії так званих москвофілів, яку створив російський науковець пропагандист Михайло Погодін. Зокрема, Грушевського „завела“ так звана погодінська концепція, в якій він зазначав, що росіяни спочатку жили в Києві. Потім через татаро-монгольську навалу вони переселилися, а в Київ замість них прийшли галичани. Саме тому росіяни хочуть повернути „історичну справедливість“. Саме тут молодий Грушевський у протистоянні с моськовицькою ордою, почав творити історію України — Руси, фактично 1905 року. Саме тоді вийшли перші 5 томів. В них була повністю розвінчана погодінська теорія. Зокрема, Грушевський провів величезну джерелознавчу працю. Підняв всі джерела, в який йдеться про різні моменти історії України. Все це проаналізував, виписав та достатньо аргументував. Тому праці Грушевського наближали Україну в очах тих, хто читав його праці, тим чим наша країна насправді була», — каже С. Коваленко.

За його словами, М. Грушевський вибив ґрунт з під ніг імперців, створюючи історію України.

«Далі перед Грушевським постало завдання прокласти місточок від Русі і до сучасної України. І він безпомилково визначив чинник, який може це зробити. І це козацтво. Це вже були наступні томи його праці. На жаль, він не встиг її закінчити. Однак він показав безперервний історичний процес від Русі і до новітньої України. Це йому вдалося. Тому ми йому завдячуємо. Однак після смерті Грушевського, його історія України — Руси була заборонена в срср», — резюмує С. Коваленко.