Хто стоїть за масштабним збоєм Facebook та YouTube — відповідь фахівця з кібербезпеки

За масштабним збоєм Facebook, YouTube та Instagram та іншими хмарними сервісами, скоріш за все, стоять московити.

сьогодні в Україні не працює портал і сервіси Укрнет
сьогодні в Україні не працює портал і сервіси Укрнет

Про це під час ефіру заявив фахівець з питань кібербезпеки Іван Пєтухов.

«По всьому світу 5 березня десь о 17.00 було зафіксовано масштабний збій онлайн-сервісів та соцмереж — Facebook, YouTube, Istagram та інших ресурсів. Але зливу персональних даних навряд чи відбулося, адже там використовуються різні інструменти для забезпечення внутрішньої безпеки даних. Однак за даними ресурсу Downdetector, користувачі онлайн-сервісів і соцмереж, зокрема YouTube, Instagram, Facebook, а також Гугл й Майкрасофт та інших відомих компаній, зазнали складнощі з доступом», — каже І. Пєтухов.

За його словами, у потужних гравців ринку таких як Майкрософт, Амазон тощо по світу багато дата центрів і вони балансуються так, щоб забезпечити однаково-зручний доступ для користувачів з усіх континентів. Тому в різних куточках світу гравцями глобального ринку будуються чи орендуються потужні дата центри.

На його думку, скоріш за все за масовим збоєм хмарних сервісів стоять московити.

«На державному рівні подібні пакості роблять КНДР та рфія. Не здивуюся, що разом з ними цим займаються ще білоруси. До речі, в мережі є інформація, що Дію побудовано на програмному продукті, який писало ледь не білоруське КГБ. І коли відбувалися атаки на Дію і вона не працювала, ми не знаємо, яку кількість та куди могли були злиті наші персональні дані, зокрема перед повномасштабним вторгненням був витік інформації з Дії і ніхто не поніс за це відповідальності», — резюмує І. Пєтухов

Варто зазначити, що сьогодні в Україні не працював портал і сервіси Укрнет, згідно з наявної інформації зловмисники видалили DNS-записи домену Ukr.net у американської технологічної компанії Network Solutions, LLC, 4-го за величиною реєстратора доменних імен. Судячи з наслідків такого інциденту для України, за цим кіберзлочином стоять хакери з рфії.