Дослідник розповів, чому Михайло Грушевський є українським героєм

Український історик Михайло створив багато структур, які підтримували об’єктивний погляд на історію України та боровся з правлячим режимом, за що поплатився своїм життям.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Грушевський вів боротьбу за справжню історію. І те, що було написано в його книгах, йшло абсолютно у розріз з тим, що хотіла читати про Україну москва. Він створив багато структур, які підтримували об’єктивний погляд на історію України. Він створював науково-дослідні кафедри при ВНЗ, які займалися історичними дослідженнями по всій Україні. Всі ці кафедри потім позакривали, а його історію України — Руси було заборонено. Адже Грушевський своїми творами виступав проти того владного режиму за що поплатився своїм життям. Так само знищили його брата. Тому, якщо знати всі обставини життя Михайла Грушевського, воно було як подвиг в ім’я України. Це український герой», — каже С. Коваленко.

За його словами, те, що М. Грушевського було обрано головою Центральної ради — не є випадковістю.

«Це авторитетніший діяч та полум’яний патріот України. У Грушевського було своє уявлення про українські перспективи через його обізнаність з історичним матеріалом. Більш обізнаної людини на той час не було. Тому у нього була концепція, що Україна на той час у 1917 році не готова до побудови повністю незалежної держави. Адже не було достатньої кількості кадрів, на які можна спертися. Тодішні чиновники не були лояльними до України, а були лояльними до москви та петербургу. Підтримували українську ідею митці, сільські вчителі без адміністративного досвіду. Його концепція полягала в реформування російської імперії. Установчі збори повинні були визначити устрій цієї республіки. Грушевський хотів повести боротьбу, щоб ця республіка була перетворена на федерацію національних республік, а Україна б набула певної автономії. Після цього підготувати кадри, які б набули адміністративного досвіду, після чого говорити про вихід України зі складу у вільне плавання. Однак концепція Грушевського зазнала краху. В нього не було плану Б.

Тому коли відбувся переворот у 1918 році і до влади прийшов Гетьман Скоропадський, Грушевський не опирався та відійшов від влади. Тому він виявився реальним політиком", — зазначає С. Коваленко.