Політолог прокоментував скандальні слова Папи Римського про білий прапор України для рф

Папа Римський Франциск закликав Україну до переговорів з рф, бо контакти між москвою та святим престолом дуже міцні.

Папа Римський
Папа Римський

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Папа Римський має тісні зв’язки з патріархом Кирилом. Він формує бачення світових подій через вузький канал. Зокрема, через спілкування з російською православною церквою. До речі, Папа Римський родом з Аргентини, яка була під сильним впливом радянського союзу. Також в свій час Франциск керував українськими греко-католиками. Однак контакти між москвою та святим престолом дуже міцні. Це не лише духовний зв’язкок, є і певний фінансовий фактор. Про що неофіційно говорять різні джерела. Також не просто так Папа Римський є одним з посередників з питань звільнення українців з російського полону. Адже Франциск має потужний зв'язок з рф», — каже І. Чаленко.

Політолог нагадав попередні заяви Папи Римського, де він закликав росіян не забувати, що вони є нащадками великої росії.

«Тобто Папа Римський залишається людиною зі своїми баченням та світоглядом. А для України це дуже болісно, бо ми для себе сформували образ, що кожен Папа має бути, як Іоанн Павло ІІ, який відвідував нашу країну. Однак ми все одно можемо залучати допомогу Папи Римського для звільнення наших полонених. Однак такі акції, коли українка та росіянка в Ватикані мали йти разом, потрібно припиняти. Адже це працює на російську пропаганду», — каже І. Чаленко.

На його думку, Папа Римський знаходиться в омані російського трактування на події. Він не усвідомлює, що відбувається. При тому що він є лідером 1 млрд 300 млн католиків по всьому світу. Водночас він не має забувати, що в Україні до повномасштабного вторгнення рф греко-католиків та римокатоликів нараховувалося до 6 млн осіб. В рф же лише 600 тисяч католиків. Їх кількість постійно зменшується через знищення інших конфесій крім рпц. Хотілося, щоб Папа Римський піклувався про свою паству, а не закликав її здаватися росії", — резюмує І. Чаленко.

Раніше Папа Римський Франциск в інтерв’ю для швейцарської телерадіокомпанії RSI, текстову версію якого оприлюднено напередодні, у контексті війни рф проти України закликав Україну до переговорів, а також казав про мужність підняти «білий прапор»

Після скандалу керівник пресслужби Ватикану Маттео Бруні пояснив, що своїми словами щодо України папа Римський Франциск мав намір «закликати до припинення вогню та відновити сміливість переговорів», але не мав на увазі капітуляцію.