Придністров’я може вдарити в спину Україні та Молдові — Шишкін

Україна змушена тримати там свої війська. На жаль, ми нічого не робили, а зайняли останні 30 років зайняли позицію страусу, бо ніхто не підіймав питання про контрабанду та інші корупційні схеми.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив уродженець Молдови, Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«На початку 1990- х років можна було змінити ситуацію. Адже весь західний світ був вражений пактом Молотова-Ріббентропа. Один зі списів, який було спрямовано на Радянський союз — це критика цього пакту та нейтралізація всіх його домовленостей. Це були країни Балтії. В тому числі завдяки цьому пакту Сталін повернув або захопив Молдову. Тут вже питання до істориків, відірвавши її від Румунії. Тому Молдавська срс разом з Придністров’ям — є породженням пакту Молотова-Ріббентропа. На цьому робили маніпуляції. Саме тому в 1992 року приїжджали з Придністров’я та говорили, що давайте ми проведемо референдум та повернемося в Україну. Однак президент України Кравчук перелякався. Однак, як би тоді провели референдум та втрутилося ООН, можливо щось би і вийшло», — каже В. Шишкін.

Він підкреслив, що московія не визнала статус Придністров’я на відміну від Абхазії. Тому у Придністров’я наразі незрозумілий статус. Хоча є документ, що Придністров’я є територією окупованою військами рф.

«Це рішення Конституційного суду Молдови від травня 2017 року. Тож чому жодного разу ні експрезидент Порошенко ні президент Зеленський жодного разу не згадували, що маємо в тилу анклав молдовської території окупованими військами рф. Адже Молдова є членом ООН. А якщо ця територія має статус окупованої, то чому тоді збоку української влади з 2014 року не підіймали питання, яким чином туди відбувається проходження обладнання, оснащення для підтримки російських військ, які там стоять. Чому йде контрабанда та економічні зв’язки через Одеський порт. Тому питання до Зеленського та його команди, а чи закрито сьогодні повністю кордони та перевезення між Одещиною та Придністров’ям, де стоять наші вороги. Це ніж в спину Україні, бо ми змушені тримати там свої війська. Чому немає домовленості з молдовським урядом? Ми нічого не робили, а зайняли останні 30 років зайняли позицію страусу. Ніхто не підіймав питання про контрабанду та інші схеми. Адже є молдовські, українські та російські корупціонери, які співпрацюють між собою та йде війна, де гинуть українці. Тому треба буде розрубити цей Гордєєв вузол», — резюмує В. Шишкін.