Збільшення податків для ФОПів: Гетьманцев робить все для знищення малого та середнього бізнесу — експерт

Нардеп від Слуги народу Данило Гетманцев робить все для знищення малого та середнього бізнесу в Україні. Зокрема, про це свідчить його останні заява про збільшення податків для ФОПів.

Данило Гетманцев
Данило Гетманцев

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Заяви Гетьманцева, що ФОПи не сплачують податки, не відповідають дійсності. Зокрема, ФОПи 3-ї групи сплачують 5% від свого обороту, єдиний соціальний внесок і так далі. Людина легалізується. Держава та податкові органи її бачить. Треба вітати, що люди виходять з тіньового сектору економіки та легалізуються, щоб сплачувати податки», — каже А. Павловський.

Він зазначив, що під час війни більше 60% ФОПів під час війни відкривають саме жінки. Тобто у нас весь тягар економіки в тому числі і в малому бізнесі переходить на жіночі плечі.

«Коли почалася війна влада спочатку робила розумні кроки для підтримання економіки. Зокрема, скасували всі позачергові в непланові перевірки. Для ФОПів знизили податок з 5% до 3%. Однак потім під тиском Гетманцева повернули всі податки та перевірки. Зараз хочуть повернути військових збір. Зрозуміло, що це не сприяє інвестиційній атмосфері та нормальному клімату. Тому бізнес та фінанси і далі будуть тікати з України. До речі, від Нацбанку була цікава інформація, що з кожним роком зменшуються надходження від заробітчан з України. Хоча з країни виводяться все більші суми в доларах. За минулий рік в Україну зайшло 11 млрд доларів, а вивели 20 млрд доларів. Тобто майже у двічі більше. Це дуже не гарна ознака. Адже заробітчани замість того, щоб допомогти своїм родинам та родичам, що залишилися, просто забирають свої родини. Адже люди не бачать перспектив свого майбутнього в Україні через війну та через таких, як нардеп Гетманцев, який займається шкідництвом. Адже він робить все для того, щоб малий та середній бізнес закривалися та припиняли свою діяльність. При тому, що великий бізнес ніхто не чіпає», — підкреслює А. Павловський.

За його словами, чомусь Д. Гетманцев досі не вніс законопроєкт, щоб закрити чорні офшорні схеми, якими користується великий капітал.

«Він цього не робить, бо напевно сам користується офшорами, як і більшість урядовців, а у малого та середнього бізнеса немає можливості ними користуватися. Знаєте, як у старому анекдоті. Коли приходить голова уряду до президента і каже, що до бюджету стало менше надходити грошей, тому треба збільшити оподаткування. Президент питає, будемо збільшувати оподаткування багатих? А прем’єр каже — ні, будемо оподатковувати бідних, тому що їх більше. Так і Гетманцев дія по тому ж принципу. Тобто вирішив знищите весь малий та середній бізнес, який ще показує ознаки життя. Для того, щоб в Україні була монополія великого капіталу, а всі були просто в наймах у чисельних груп транснаціонального капіталу, і не було самостійних, самодостатніх людей. Вони так саме роблять з землею. Бо їм не треба, щоб було 2 млн фермерів, як в Польщі, чи інших європейських країнах. Їм треба, щоб на всю Україну було 10 холдингів, які поділять між собою всю землю та будуть вивозити зерно та все інше», — резюмує А. Павловський.

Нагадаємо, що на думку Данила Гетманцева військовий збір мають платити усі фізичні особи-підприємці. Проте він визнав, що багато грошей для бюджету це не принесе.