Японія погодилася співпрацювати зі США для підтримки України озброєнням

Японія офіційно погодилась співпрацювати зі Сполученими Штатами для підтримки України озброєнням та військовим обладнанням.

Японія погодилася співпрацювати зі США для підтримки України озброєнням
Японія погодилася співпрацювати зі США для підтримки України озброєнням

Офіційне обговорення співпраці для «спільного виробництва» проведуть на саміті уряду США та Японії у місті Вашингтон 10 квітня 2024 року.

Насамперед у межах обговорень Сполучені Штати планують домовитись про закупівлю японського озброєння, яке виготовляється всередині країни за американською ліцензією.

Оскільки запаси озброєння США значно зменшились через активну допомогу Україні, уряд планує закуповувати зброю в Японії, передаючи Україні власне озброєння.

Треба зазначити, що країна вже зробила декілька кроків із послаблення експортних обмежень, які допоможуть Україні отримати більшу кількість озброєння.

Насамперед ідеться про зміни у так званих «трьох принципах експорту», які Японія послабила у грудні 2023 року. У межах цих змін країна розпочала роботи з виконання двох замовлень.

Перше замовлення розраховане на постачання Сполученим Штатам зенітних ракет MIM-104 до зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Оскільки японська компанія Mitsubishi Heavy Industries є єдиним закордонним виробником ракет до цих комплексів із великим відсотком локалізації, експорт ракет до США дозволить збільшити кількість ракет, які будуть передані Україні.

Другим замовленням стала передача Сполученому Королівству 155-мм артилерійських снарядів L15A1, які виробляються в Японії за ліцензією та використовуються гусеничними САУ Type 99, колісними САУ Type 19 та причіпними гаубицями FH-70.

Обидві країни прагнуть допомогти Україні зброєю та боєприпасами. Через це Японія має намір передати до Сполученого Королівства свої артилерійські боєприпаси, а Британія, зі свого боку, передасть Україні артилерійські боєприпаси з власних складів.