Найбільш страшний сон для московського патріархату, що всі громади УПЦ мп перейдуть до ПЦУ — експерт

Найбільш страшний сон для московського патріархату, що всі громади УПЦ мп (московського патріархату перейдуть до Православної церкви України (ПЦУ).

Ми не чули жодної офіційної заяви митрополита Онуфрія, що він вийшов зі складу синоду московського патріархату
Ми не чули жодної офіційної заяви митрополита Онуфрія, що він вийшов зі складу синоду московського патріархату

Про це під час ефіру заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України ім. Сковороди Олександр Саган.

«УПЦ залишається постійним членом Синоду московського патріархату, який приймає це рішення. Не факт, що він не підписує ці рішення. Ми не чули жодної офіційної заяви митрополита Онуфрія, що він вийшов зі складу синоду московського патріархату. На сьогодні лише є заява Онуфрія, що він не бере участі у засіданнях. Однак прослідкувати це не можливо. Адже з ковідних часів багато ієрархій не приїжджають та використовують інтернет-зв'язок — гугл або зум. Тому ми не можемо чітко сказати, що Онуфрій не брав в них участь та не освячував анексії. Тож ієрархи керівних структур залишаються членами московського патріархату. Згідно з експертизою Державної служби етнополітики на свободи та свободи совісті, де чітко вказано, що це структурний підрозділ московського патріархату», — каже Олександр Саган.

За словами, що найбільш страшний сон для московського патріарха, що всі громади УПЦ мп перейдуть до ПЦУ.

«Тоді на світовій арені з’явиться кількісно та якісно вагомий гравець, який зможе впливати на ситуацію. Для московського патріарха важливо, щоб ПЦУ не розросталося ніяким чином. Тому вони готові жертвувати свої громади кому завгодно. Наприклад, румунській або сербській церкві. Адже московський патріархат бачить, що відбувається в Україні. Тобто, що рівень підтримки московського патріархату серед населення, втрачається дуже стрімко. Частина людей, які не переходять до ПЦУ позиціонують себе, як православний чи християнин. Тому в московському патріархаті бачать, що їх все одно втратять. Однак за принципом, не моє, тож не діставайся нікому, вони намагаються громади УПЦ мп перереєструвати в інші юрисдикції для того, щоб забрати їх назад, якщо вдасться повалити Україну. Тобто з румунської, польської чи сербської юрисдикції їм буде набагато легше забрати, ніж з української. Саме тому московський патріархат підштовхнув Румунську церкву до створення румунської православної церкві в Україні. Таким чином у нас з’явилася ще одна рпц в країні, що ломає канонічний уклад всього канонічного православ’я. Адже на канонічній території певної церкви, не можна було створювати інші інституції інших церков. А румунську церкву для цього використовують втену», — підкреслює Олександр Саган.

За його словами, намагання румун керувати своїми громадами на території України, було давно.

«На жаль Україна, як держава проявила свою пасивність і сьогодні ПЦУ також проявляє певну пасивність, щодо прояснення своєї позиції», — резюмує Олександр Саган.