Українці мають зрозуміти, що їх годували брехнею — експерт про заборону московського патріархату

Усунення московського патріархату має бути прийнятним та зрозумілим за кордоном, для всього демократичного світу. Тільки тоді це дасть необхідний ефект.

Олександр Саган
Олександр Саган

Про це під час ефіру заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України ім. Сковороди Олександр Саган.

«Ми давно звертали увагу СБУ та інших владних органів на Спілку православних журналістів та Перший козацький, але цим антиукраїнським ЗМІ чомусь вдавалося продовжувати своє існування. І скоріш за все, вони його продовжать. СБУ прийшло і щось вилучило. Однак ми не говоримо, що відкриті кримінальні справи та що там працювали московські журналісти. Тобто 10 років вороже ЗМІ працювало на території України. З відвертими фейками, перекручуванням, їм вдавалося весь цей час існувати не без допомоги людей, які повинні відповідати за держбезпеку», — каже Олександр Саган.

Він підкреслив, що у ситуації, яка склалася з ченцями московського патріархату, в нас не вистачає політичної волі виконувати чинне законодавство.

«Тієї бази для того, щоб обмежити діяльність московського патріархату в Україні достатньо. Ми не можемо, як більшовики 1920 роках прийти до церкви, розстріляти священника та сказати, що до неї ніхто більше ходити не буде. Ми не можемо заставити людей не ходити в церкву рпц, можемо лише їх спонукати, щоб вони обірвали свій зв’язок з московською церквою. Адже інші дії приведуть до зменшення допомоги Україні. Я проти того, щоб московський патріархат був в Україні, але для цього ми маємо діяти демократичними методами. Вони менш ефективні на коротку перспективу, але ефективні на більш дальню перспективу. Ми не можемо фізично їх висилити до Сибіру. Ми не можемо перетворитися у дракона, знищуючи самого дракона. Ми повинні обмежити їх можливості та працювати з людьми. Зокрема, щодня переконувати їх. Розказувати справжню історію, а не ту, що розказували в москві», — каже Олександр Саган.

За його словами, закони про заборону московського патріархату в Україні, схожий на політичну декларацію. Адже він не відповідає на багато питань, зокрема, хто буде нести відповідальність за закриття церков та їх обслуговування.

«Адже закон повинен давати не тільки ідею, а і механізми її реалізації. Умовно кажучи, ми все закрили, а тут священник від московського патріархату йде на кладовище відспівувати людину. Що з ним робити? Розстрілювати чи арештовувати? На це питання немає відповіді, як і на багато інших. Ми просто отримаємо підпілля, яке стане живильним середовищем антиукраїнської роботи, з мучеництвом. Воно почне працювати проти України. А чи зможе йому протидіяти держава? Тому усунення московського патріархату має бути прийнятним та зрозумілим закордоном, для всього демократичного світу. Тільки тоді це дасть необхідний ефект. Тому необхідно, щоб держава включилась в цей процес хоч на кілька відсотків. Зокрема не дурню по марафону розказувати, а час від часу включати просвітницькі програми, щоб людям пояснювати ситуацію з московським патріархатом. Плюс держава має звернути увагу, що релігієзнавство сьогодні затребувано. Попит колосальний, бо особливо немає до кого звернутися. Сама ПЦУ це не вирішить, потрібна допомога держави та активістів. Люди мають зрозуміти, що московський патріархат годував їх брехнею, але це займає багато часу», — резюмує Олександр Саган.