Експерт розповів про червоні лінії в політиці

Як показує практика перші червоні лінії, які використовувалися під час цієї війни між Україною та росією, це обмеження, яке було поставлено ще за часів холодної війни.

Андрій Кочуков
Андрій Кочуков

Про це під час ефіру заявив дослідник проблем місцевого самоврядування, громадський діяч Андрій Кочуков.

«В чому історія червоних ліній. Насправді, це відкритий та допустимий горизонт. Наприклад, як горизонт планування на певний період, за який ставиться мета певних досягнень. Однак, коли я чогось досягаю, паралельно з тим можу когось зачепити. В мене є конкуренти. Відповідно ставиться червона лінія на певному місці, а далі вже не можна її переходити. Тобто червоні лінії в політиці це неможливість, або гранична можливість робити те чи інше. Як показує практика перші червоні лінії, які використовувалися під час цієї війни між Україною та росією, від гарячої стадії і до тепер. Кожна ця червона лінія — це обмеження, яке було поставлено ще за часів холодної війни. Мається на увазі світовий порядок. Тобто ти живи, як хочеш у себе всередині, а до мене не лізь своїми правилами», — каже А. Кочуков.

За його словами, перші червоні лінії були, коли Німеччина видала перші каски для наших військових — близько 5 тисяч.

«Там були сильні суперечки, щоб путін не образився з цього приводу, щоб він на нас ядерну бомбу не скинув, бо ми дали не 5000 тисяч касок, а на одну каску більше. Потім були лінії, пов’язані зі зброєю. Спочатку це була легка стрілецька зброя, потім альтиметрія, а далі танки, Бредлі і тому подібне. За кожним цим моментом стояла червона лінія. Адже путін був якби у своєму праві. Він казав Заходу, що ви ж самі визнали, що Україна є зоною моїх інтересів. Ви це погодили, тож чого ж тоді лізете? Дайте, я їх зжеру», — резюмує А. Кочуков.