На Черкащині у державну власність повернувся Успенський собор

Київська митрополія Української православної церкви московського патріархату зобов’язана повернути в державну власність об’єкт культурної спадщини національного значення — Успенський собор ХІІ століття у місті Канів на Черкащині.

На Черкащині у державну власність повернувся Успенський собор
На Черкащині у державну власність повернувся Успенський собор

Рішення прийняли після позову Смілянської окружної прокуратури Черкаської області. Суд задовольнив заяву, тепер її мають дотриматися виконавчий комітет Канівської міської ради і Київської митрополії УПЦ (мп).

Стародавній храм часів Київської Русі передали у власність УПЦ (мп) у 2003 році. Тоді міськрада Канева дозволила релігійній громаді оформити право власності на археологічну пам’ятку

«Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності», — наголосили в Офісі Генерального прокурора.

Через це суд визнав незаконним рішення виконкому Канівської міськради, скасував свідоцтво про право власності на будівлю і державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення.

Про Успенський собор у Каневі

Успенський собор Святого Георгія — стародавній храм часів Київської Русі, побудований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем. Храм зберіг характерні архітектурні елементи того часу.

Будівля зазнала руйнувань у 1240 році під час навали монголо-татар. У 16 столітті його відновили коштом запорозького козацтва, й служили панахиду за страченим у Львові кошовим отаманом Іваном Підковою. Вдруге собор постраждав після нападу турків і кримських татар у 1678 році. Тривалий час будівля була в руїні, на початку 19 століття він здобув свій сучасний вигляд.

Також панахиду в Успенському соборі служили по Тарасові Шевченку. Дві доби там зберігалася домовина з прахом кобзаря, а після служби відправилась на Чернечу Гору.