САП та НАБУ викрили організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу Президента

НАБУ і САП викрили організовану групу, яка заволоділа майже 95 млн грн АТ «Укрзалізниця» на закупівлі трансформаторів під час воєнного стану. Серед підозрюваних: колишній радник Офісу президента України, посадовець СБУ Артем Шило.

Серед підозрюваних: колишній радник Офісу президента, посадовець СБУ Артем Шило
Серед підозрюваних: колишній радник Офісу президента, посадовець СБУ Артем Шило

За процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ викрили організовану групу, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану.

Слідством встановлено, що організована група була створена у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ «Укрзалізниця».

Впродовж червня — грудня 2022 року керівник ОГ через підконтрольних службових осіб АТ «Укрзалізниця» забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами використано лист «Щодо загроз державній безпеці».

При цьому керівник ОГ умисно проігнорував громадянство контролера компанії, яка «виграла» тендер, та його зв’язки з рф.

Встановлено, що самі трансформатори закуповувались через фірму-прокладку у виробника, яким частково володіли юридичні особи з рф, та перепродавались УЗ за вдвічі завищеною ціною.

Як наслідок, «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 94,8 млн грн, якими заволоділи учасники злочину.

Наразі затримано лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи.

Попередня правова кваліфікація: ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.