У дію вступив закон по спрощенню набуття статусу учасника бойових дій

Набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану».

У дію вступив закон по спрощенню набуття статусу учасника бойових дій
У дію вступив закон по спрощенню набуття статусу учасника бойових дій

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Норми Закону спрощують процедуру оформлення статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

З’явилася можливість подати заяву до відповідних державних органів в паперовій або електронній формі відповідно до Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг».

Заяву можна подати засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

Крім того, з’явилася можливість встановлення особливостей набуття статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану на підставі довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, оформленої в електронному вигляді.

Лубінець зазначає, що якщо в реєстрі ветеранів війни достатньо відомостей, статус учасника бойових дій надаватиметься автоматично.