Люди з інвалідністю можуть збирати дрони — голова Ради ГО

Під час війни потрібні робочі професії. Наприклад, автослюсарі, та професії які пов’язані з налагодженням виробництва військової техніки, зокрема, дронів.

Світлана Вовк
Світлана Вовк

Про це під час ефіру заявила кандидат економічних наук, доцент, голова Ради ГО ТРОН, координаторка антиплагіатної ініціативи «Дисергейт» Світлана Вовк.

«Під час війни потрібні робочі професії, наприклад автослюсарі. Також професії які пов’язані з налагодженням виробництва військової техніки. Те, що в нас збирають дрони на кухнях, вже не для кого не таємниця. Однак є багато громадських організацій, які облаштували великі виробництва. Тому взаємодія організацій, які надають реабілітаційні послуги, буде надзвичайно затребувано. Зокрема, люди, які отримали інвалідність, і вже не можуть перебувати на передовій, збираючи дрони, можуть допомагати захищати батьківщину та карати ворога і це для них дуже важливо», — каже С. Вовк.

Також за її словами, люди з інвалідністю можуть працювати в галузі інформаційних та медичних технологій, з використанням штучного інтелекту. Крім того, люди з інвалідністю можуть збирати дрони, працювати в галузі копірайтингу, графічного дизайну і відеомонтажу, та викладати в школі.

«Якщо люди з інвалідністю, зокрема військові, прийдуть в школи, та будуть викладати — це додасть людяності всьому освітньому процесу. У нас є певні упередження, як людина має виглядати. Казки про успішний успіх мають піти у небуття. Люди мають побачити, як інваліди борються за своє майбутнє. Зокрема, якщо ветерани приймуть рішення здобувати педагогічну освіту, вони будуть дуже затребувані», — підкреслює С. Вовк.

За її словами, наразі в Україні виник дефіцит спеціалістів — реабілітологів та психологів, які готові займатися з військовими.

«За словами фахівців, у нас настільки багато жертв війни, у яких може розвинутися ПТСР, або вже розвинулося, що нам буде не достатньо людського та фінансового ресурсу, щоб розв’язати особистісні проблеми. Тому медична терапія та пігулки розглядається, як основний резерв для полегшення ситуації яка склалася з інвалідизацією, щодо її наслідків для психіки», — каже С. Вовк.

На питання наскільки складно людям з інвалідністю, зокрема, військовим, здобути безкоштовну освіту в Україні та знайти роботу, експерткиня зазначає, що все дуже індивідуально.

«Якщо людина з великої родини, зі сімейними зв’язками, то вона достатньо швидко адаптується до інвалідності. Адже сім’ї вміють використовувати суспільний ресурс. Якщо ж військові отримали інвалідність та не зверталися за допомогою, бо вважають, що він якийсь не такий, якщо він працює з психіатром та йому призначають лікування. Зокрема, антидепресанти. В такій ситуації людям важко знайти роботу та здобути нову освіту, бо вони думають, що сам на сам лишилися зі своєю проблемою», — резюмує С. Вовк.