Конфіскація машин для ЗСУ: спочатку треба мобілізувати автопарки нардепів — адвокат

Нардепи на власному прикладі мають почати віддавати свої автівки на фронт для потреб ЗСУ.

спочатку треба мобілізувати автопарки нардепів
спочатку треба мобілізувати автопарки нардепів

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Народні обранці, які стоять за цими змінами, роблять все можливе для того, щоб підвищити рівень соціальної напруги у суспільстві. Адже це може призвести до внутрішніх конфліктів. Зрозуміло, що цю норму буде важко виконати. Тобто примусити громадянина віддати власний автомобіль, який йому потрібен, як засіб пересування. Адже ця норма порушує Конституцію. Тим паче якщо люди не будуть віддавати авто, то почнуться протести всередині країни. Наприклад, людина продавала авто за довіреністю і на ній може бути 50 авто, хоча вона не користується тими машинами. І як тоді в неї будуть вилучати авто. Або в родини два авто — чоловіка та жінки. Їм треба буде розлучитися для того, щоб дві машини не було в одній родині. А якщо у людини 2 авто — одне вантажне, а інше легкове, то які тоді будуть вилучати? Тобто яку з автівок буду обирати? Яка сподобалася чи яка більше нова?», — каже адвокат.

На його думку, все це в черговий раз доводить, що питаннями мобілізації та військового обліку займаються особи, які не мають жодного уявлення, а що це таке. А що стосується військово транспортного обов’язку, то це намагання держави перекласти відповідальність на громадян.

«Це неправильний підхід, який не підвищує мотивацію українців вступити до ЗСУ. Тому нардепи замість того, що приймати законопроєкт про вилучення машин на потреби армії у громадян, мають показати власний приклад. Адже згідно їх деклараціями, в них дуже великий автопарк. Як мінімум, вони мають почати зі своїх помічників, яких вони хочуть забронювати. Тому в першу чергу має бути особистий приклад народних обранців», — резюмує Р. Кравець.

Нагадаємо, що комітет національної безпеки та оборони Верховної Ради затвердив положення військово-транспортного обов'язку в остаточному варіанті законопроєкту про мобілізацію. Про це йдеться в оприлюдненому висновку комітету.