Справу СБУшника Шила хочуть зам’яти та приховати від суспільства — правозахисник

Відмова Вищого антикорупційного суду (ВАКС) називати прізвище того, хто вніс 30 млн грн застави за ексрадника Офісу президента України і працівника СБУ Артема Шила, свідчить, що справу хочуть зам’яти.

Артем Шило в суді
Артем Шило в суді

Про це в коментарі i-ua.tv заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Адже заставу міг внести тільки той, хто зацікавлений в справі Шила. Зокрема, щоб вона не набула розголосу. Тому, якщо у ВАКС це відмовляються робити, треба подавати в суд за місцем проживання. Зокрема, на керівника апарату ВАКС Богдана Крикливенко, який відмовився надати ЗМІ інформацію про те, ким було винесено заставу за Шила. Адже це публічна інформація і тому вона не може бути прихованою. Адже внесення застави за підозрюваного не є таємницею слідства», — каже Д. Паліченко.

За його словами, журналісти мають повторно робити інформаційний запит до ВАКС, і в разі чергової відмови або ігнорування, звертатися до суду за місцем проживання.

«Суд має прийняти рішення про надання інформації, хто саме вніс заставу за Шила. Адже особа, яка приховує інформацію про Шила є зацікавленою в тому, щоб його справу зам’яли. Тому суддів треба буде притягати за це до кримінальної відповідальності. Адже непокаране зло породжує інше зло», — підкреслює Д. Паліченко.

Він нагадав, що майже всіх суддів на посади призначає очільник Офісу Президента Андрій Єрмак.

«Однак на першу каденцію суддів має призначати не влада, а громада. А всіх суддів, яких особисто призначив Єрмак, треба звільнити, бо вони будуть відстоювати інтереси влади в суді», — резюмує Д. Паліченко.

Раніше журналісти подали до ВАКС інформаційний запит, щодо оприлюднення інформації відносно застави за Артема Шила. Однак відповідні не отримали.

«Запитувані Вами відомості про прізвище, ім’я та по батькові осіб, які внесли заставу за вказану в запиті особу, належить до конфіденційної інформації, доступ до якої обмежено для захисту права на приватність і запобігання розголошенню інформації, отриманої конфіденційно», — йдеться у відповіді ВАКС.

Нагадаємо, що 2 квітня Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура викрили організовану групу на чолі А. Шила. Діяльність групи призвела до заволодіння 94,8 млн грн Укрзалізниці при закупівлі трансформаторів.

Варто зазначити, що в ЗМІ з'явилися публікації, що справа проти нього виглядає сумнівною через невідповідності в доказах і підозри в тому, що вона була організована його впливовими ворогами.