У Криму окупанти вирішили демонтувати купол собору ПЦУ

Окупаційна «влада» Криму провела демонтаж купола Катедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної церкви України в Сімферополі. Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до ООН.

У Криму окупанти вирішили демонтувати купол собору ПЦУ
У Криму окупанти вирішили демонтувати купол собору ПЦУ

Про це йдеться в повідомленні уповноваженого з прав людини.

Він розповів, що отримав звернення митрополита Сімферопольського і Кримського Климента щодо чергових злочинів з боку росії на території окупованого Криму, а саме рішення щодо купола цього собору. За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти демонтували купол ще 8 квітня. Орган засудив протиправні дії росіян.

«Постійний тиск, низка незаконних рішень з боку окупаційної влади та виселення Кримської єпархії з цього катедрального собору фактично знищили ПЦУ в Криму», — наголосив Лубінець.

Омбудсмен скерував запити до структур Організації Об’єднаних Націй, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до порушень рф.

Водночас він зауважив, що неодноразово звертався до міжнародних організацій щодо засудження протиправних кроків окупаційної «влади» на території півострова через переслідування громадян України за релігійними та етнічними ознаками, а разом з цим руйнування та пошкодження релігійних установ.

За даними Лубінця, росія продовжує руйнувати церкви, ув’язнювати та катувати священнослужителів, переслідує представників релігійних громад, які перебувають на тимчасово окупованих територіях і не є лояльними до окупаційної «влади» та РПЦ.

«рф продовжує демонструвати світу те, що їх нічого не зупиняє в знищенні української національної ідентичності, ліквідації української церкви, української мови, української культури», — заявив омбудсмен.

Він також закликав світову спільноту відреагувати на «черговий злочин проти свободи світогляду та віросповідання» вірян Кримської єпархії ПЦУ.