Почуття власної гідності закладено в наш національний характер — дослідник

Історія, яка подається, як така, що порушує нашу гідність, нами не сприймається.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Для української національної традиції гідність це не просто слово. Почуття власної гідності закладено в наш національний характер. А історія, яка подається, як така, що порушує нашу гідність, нами не сприймається. З іншого боку це принижується тим, що нам хтось подає історію у такому вигляді. Тобто це подвійне приниження. З одного боку нас вважають дурнями, а з іншого історія виписана таким чином, що показує українців, як народ, що нездатний до наведення порядку у своїй хаті. Нам постійно вигадували усілякі нісенітниці, подаючи як нашу історію, наполягаючи на тому, що воно так і було. Саме з тих часів почався процес боротьби за власну гідність. Українці хотіли розібратися, що було насправді. А це ідея полягала у постійній боротьбі за волю та свободу, а також гідність та справедливість», — каже дослідник.

Він підкреслив, що наша історія — це історія боротьби за ідеали, які визнаються універсальними цивілізованим світом. Однак, московія гальмувала історичний розвиток України.

«Військо Запорізьке, як держава (Україна) за часів Богдану Хмельницького була на вістрі прогресу. На жаль, у Війська Запорізького не стало людського ресурсу, щоб закріпити здобутки своєї революції. Вони були роздавлені з одного боку Річчю Посполитою, а з іншого боку московським царством. Для людства це було негативом, бо Військо Запорізьке було роздавлене державами, що жили у вчорашньому дні «, — каже дослідник.

Він підкреслив, що українська історія не може бути ізольованою. Вона весь час має подаватися у порівнянні зі своїм основним концептом.