Новий законопроєкт США: чи спишуть Україні борги за допомогу?

Президент США Джо Байден погодив анонсований законопроєкт республіканця Майла Джонсона, щодо підтримки України з подальшим списанням боргів.

чи спишуть США борги Україна за допомогу
чи спишуть США борги Україна за допомогу

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Відносно списання боргів України, то Байден погодив цю спецформу. Він заявив, що йому підходить проєкт, який подав Джонсон. Ця норма вигідна Україні та розв’язує руки, як Байдену та і Трампу», — каже І. Рейтович.

Він підкреслив, що половину боргу можна буде списати після виборів в США.

«А другу половину боргу зможуть списати після консультацій з Конгресом. Це не такі великі гроші для США. Однак для виборців це гарна картинка. США надають допомогу, як кредитну лінію, а потім будуть говорити, повертати, чи не повертати допомогу. Трамп під час виступу казав, що Україні треба надавати допомогу у борг. Якщо зможуть, то повернуть, якщо ні, то кошти подаруємо. Переконаний, що всі кошти будуть списані. Головне, щоб їх зараз виділили. Наступний президент США, хто б ним не був, у 2025 році проведе рішення через конгрес та спише це борг», — підкреслює І. Рейтович.

На його думку, після війни Україні спишуть переважну більшість боргів.

«А решту боргів будемо погашати коштом російських активів та розвитку економіки. Всі кошти, які нам давали, як кредит, розраховані на десятки років. Тому можна буде спокійно підіймати питання про реструктуризацію цих боргів або їх списання в обмін на щось. Однак зараз головне, щоб виділили кошти та виграти війну. Вже потім будемо говорити, як з цими грошима розбиратися. За великим рахунком російські активи зможуть покрити все те, що нам давали в борг», — каже І. Рейтович.

Він підкреслив, що російські заморожені активи будуть використовувати у майбутньому. Однак це питання більш глобальне, бо воно залежить від результатів конфіскації активів на території ЄС. В США цих активів не так багато, тому це не першочергове питання.

«Однак ці кошти в основному знаходяться в Європі. Зокрема, більша частина з 300 млрд дол. В США знаходиться незначна частина. Однак США активізували цю тему, щоб створити прецедент, щоб підштовхнути Європу до вирішення цього питання», — зазначає політолог.

На його думку, після завершення війни Україні не варто оголошувати дефолт.

«Особливо на фоні вступу до Євросоюзу. Деякі країни використовують такі інструменти, але вони не потрібні для нас. Коли закінчиться війна, ми будемо здатні самі себе обслуговувати. А шляхом коштів, що ми отримаємо під час вступу до ЄС, у нас не буде потреби оголошувати дефолт. Треба буде говорити про реструктуризацію, а дефолт згадувати в якості елементів тиску», — резюмує І. Рейтович.

Нагадаємо, що запропонований у Палаті представників Конгресу США 21st Century Peace through Strength Act («Акт про мир у XXI столітті через силу») передбачає конфіскацію російських активів на користь України та розширення санкцій проти москви. Також економічну допомогу пропонують надавати в борг. Втім, у президента будуть повноваження цей борг пробачити. Перші 50% можна буде списати після виборів у листопаді. Інші 50% - не раніше 2026 року. Тому тут багато залежатиме від результатів виборів.