В Україні йде процес остаточного відмирання радянської держави - суддя Конституційного Суду у відставці

Після референдуму у 1991 році стало зрозуміло, що український народ хотів українську державу. На жаль, в українському законодавстві та багатьох нормах Конституції немає інтересів України та українського народу.

Петро Стецюк
Петро Стецюк

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду у відставці Петро Стецюк

«Розвал радянського союзу був мирною революцією. У період 1991, 1992, можливо навіть 1993 рік - був періодом українського романтичного конституціоналізму. Була прийнята декларація про екологічну безпеку після Чорнобиля, закон про Конституційний суд, навіть перший офіційний проєкт Конституції, що був опублікований в 1992 році, був набагато кращим, ніж те, що прийняли у 1996 році. На жаль, в Україні є багато молодих людей, які не жили в радянському союзі, але за духом вони є імперцями та українофобами», — каже Петро Стецюк.

Своєю чергою суддя Конституційного Суду у відставці Ігор Сліденко, заявив, що вибори 2019 року показали наявність такого покоління.

«Це наслідок того, що ідеологія україноцентризму не відбувалася належним чином», — каже суддя Конституційного Суду у відставці.

Він підкреслив, що проблема з укрцентризмом є реакцією на етапи трансформації.

«Якщо подивитися на останні 30 років, ця етапність чітко прослідковується. Особливо питання укрцентризму загострюється в періоди кризи. Наразі в Україні йде процес остаточного відмирання радянської держави. І це розпочалося з 2014 року. Адже ще після референдуму у 1991 році стало зрозуміло, що український народ хотів українську державу. На жаль, ми бачимо системні випадки, коли в українському законодавстві України немає, а в багатьох нормах Конституції України немає інтересів України та українського народу», — Ігор Сліденко.

За його словами, мова є одним із основних складників ідеолого-філософського концепту україноцентризму.

" А це знамените висловлювання 2019 року, а «какая разница» — ще раз підкреслило боротьбу з україноцентризмом. І лише війна остаточно розставляє концепти україноцентризму", — резюмує Ігор Сліденко.