Чи дійсно Європа може загинути та до чого тут Україна?

Треба, щоб у Франції та в Європі, не тільки говорили, а ще допомагали нам у військово- технічному або у людському плані. Тоді Україна зможе зупинити росію та почати перемовини на наших умовах.

Еммануель Макрон
Еммануель Макрон

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віктор Небоженко.

«Треба, щоб у Франції та в Європі, не тільки говорили, а ще допомагали нам у військово- технічному або у людському плані. Якщо не дай Боже перемир’я буде підписано на умовах рф, то росія не зупиниться на Україні. Вона зі сторони Прибалтики, Фінляндії та Білорусі почне робити прикордонні провокації. Адже путін бачить, що Європа не справляється. Грубо кажучи, тоді шантаж путіну удасться, і це дуже погано. Якщо Європа не зможе самоорганізуватися для захисту України, то тим паче в неї нічого не вийде для боротьби з росією. Наприклад, Європа радіє, що Фінляндія та Швеція вступили до НАТО. Однак росія в 100 км від фінського кордону розгорнула все ядерну зброю. Такого ніколи не було. Тому Макрон правильно забив на сполох. Однак не думаю, що це допоможе. Адже Європа ще не готова дати серйозну відсіч росії», — каже політолог.

На його думку, поштовхом для Європи вступити у війну з рф можуть стати провокації на кордоні між Польщею та Білоруссю, а також країни Балтії.

«Тільки тоді вони прокинуться. Наразі війна для них дуже далеко. Для них це матеріал для ЗМІ, політиків, але не для військових. Європа не відчуває прямої загрози. Адже вони думають, що ворог може піти лише через Україну. Хоча, насправді, ворог може піти і через Білорусь. Не забувайте, що від Білорусі до Берліну всього лише кілька сот кілометрів. Звичайно, що росія не буде захоплювати Німеччину та воювати з Європою так агресивно, як це зараз робить з Україною. Вона просто буде влаштовувати провокації, які дуже серйозно будуть давити на Європу. Тому, щоб цього уникнути Європа має максимально надавати військово- технічну допомогу. Наразі таких періодів війни, що потрібні технічні засоби. Там потрібні хороші французькі літами, румунські аеродроми, польські ракетні системи. Тобто мова в першу чергу йде про військово- технічну допомогу Україні, разом з європейськими фахівцями», — підкреслює політолог.

На його думку, росія не може почати свій наступ проти України, але й ми не можемо перемогти.

«Тому зупиняти росію треба тільки потужними засобами. Дронами, ракетами, літаками. Тільки тоді можна сісти за стіл перемовин з рф, але вже на умовах України. Тобто Україна має зупинити росію та почати перемовини на наших умовах. Лічильник увімкнутий не тільки в Україні, він дуже потужно мотає в росії. Вже всі росіяни розуміють, що війну, яка триває 3 роки, вже ніяк не назвеш СВО», — підкреслив політолог.

В. Небоженко підкреслив, що Україні необхідні величезні інтелектуальні та технічні резерви Європи.

«Адже Угорщина точно не дасть власних солдатів, щоб захищати Прибалтику. В ЄС всі розраховують, що прийдуть американці. Однак думаю, що в найближчі 10 років американці не прийдуть. Наразі США демонструє не найкращий політичний курс. Яскравий тому приклад, шестимісячне голосування за допомогу Україні. Величезна країна бачила, як обливається кров’ю Україна весь цей час думала давати кошти чи ні. Це свідчить про низький рівень управлінської культури. Однак це колись припнеться», — резюмує В. Небоженко.

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон заявив, неодмінною умовою європейської безпеки є те, щоб «росія не виграла загарбницьку війну в Україні.

Він також заявив, що через російську війну Європа постала перед екзистенційною кризою, тож має посилити свою оборонну стратегію й зменшити залежність у цьому від США.

Європа не може бути «васалом» США

У своїй промові в університеті Сорбонни Макрон сказав: «Наша сьогоднішня Європа смертна і може померти… Вона може загинути, і це залежить лише від нашого вибору». За його словами, Європа «не озброєна проти ризиків, з якими ми стикаємося» у світі, де «правила гри змінилися».