Влада в першу чергу думає про чиновників, а не про звичайних українців — Шишкін

В нас тилу велика кількість чиновників — нероб, які нічим не займаються, але отримують виплати з бюджету.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

" В окупованому Донецьку та Луганську наші робітники ремонтують москальку техніку підбиту нашими солдатами. Ця техніка потім знову стрілятиме на фронті. Можливо вони роблять це вимушено, бо пішли на це добровільно. В них також має бути відповідальність. Наприклад, таких людей певний період не будуть рекомендувати на управлінські посади в українській адміністрації. Однак їх відповідальність не можна ставити на один щабель з відповідальністю комунальників або медиків. Також це стосується правоохоронних органів. Одна справа, це карати за україноцентричну позицію на окупованих територіях та інша — захищати від місцевого криміналітету. Зокрема, грабіжництва. Тобто в кожному конкретному випадку діяльність людей на окупованих територіях має бути розписана. І не загальними фразами. А в нас тилу велика кількість чиновників — нероб, які цим досі не займаються", — каже В. Шишкін.

До речі, його здивувало розпорядження від міської ради окупованого міста Пологи у Запорізькій області. В ньому зазначається, що чиновники мають долучитися до роботи, оскільки вони з часу окупації не працювали, але отримували зарплату.

При цьому Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін підкреслив, що він є противником використання слова зарплата, коли мова йде про адміністративний апарат. Має бути винагорода від держави або суспільство, якщо мова йде про місцеве самоврядування.

" А які функції виконувала міська рада окупованого міста Пологи у Запорізькій області протягом двох років? Вони реєстрували шлюби, видавали право на земельну ділянку або реєстрували там бізнес? Адже там окупаційна влада. Тому не розумію за два роки отримують кошти чиновники з держбюджету. Однак держава мала працевлаштувати цих чиновників. Однак, чиновникам, які втекли за кордон, я би нічого не виплачував, бо вони там отримують як біженці. Крім того, це розпорядження показує, що влада в першу чергу думає про чиновників, а не про звичайних українців. А це несправедлива диференціація", — резюмує В. Шишкін.