Чому Кулеба заговорив про переговори з рф — відповідь експерта

Завдяки Китаю та іншим акторам на міжнародній арені самопроголошений президент рф володимир путін може змінити свою точку зору щодо України.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Мова йде трохи про інше. Ми маємо українську формулу миру з 10 пунктів. На глобальному саміті миру розпочнеться процес, коли щодо війни в Україні викристалізується спільна позиція більшості країн планети. Зокрема, які рамки на справедливих умовах, будуть для перемовного процесу. Це і буде представлено для рф. Зокрема, з чого можна починати такі перемовини. Однак на даному етапі участі росії у саміті не передбачається. Плюс ця ініціатива матиме продовження роботи в підгрупах, щодо розробки окремих пунктів мирного плану. Чи це буде ядерна безпека, чи екологічна або продовольча безпека. Тобто окремі країни зможуть обирати ті напрями, які їм будуть найбільш цікаві. Однак це створить певних документ та рамки, що буде дороговказом і для російського агресора», — каже політолог.

Він підкреслив, що наразі в кремлі називають мирну формулу та весь цей процес українським ультиматумом.

«Однак є Китай та інші актори на міжнародній арені. Тому путін може змінити свою точку зору. Зокрема після того, як ЗСУ отримають підсилення та зможуть активно відбивати російську навалу», — підкреслює політолог.

При цьому І. Чаленко зазначив, що рф не хоче бачити Швейцарію, як базу для початку перемовин. Вона хоче бачити базисом Стамбул 2022 року.

«Однак умови, які обговорювалися два роки тому, абсолютно втратили актуальність після анексії чотирьох регіонів України і після всього того, що продовжує відбуватися. Тому рф працює на максимальне територіальне захоплення, щоб на перемовинах вийти з позиції сили. Також рф робить все, щоб не відбувся саміт миру задля капітуляції України. Саме тому зараз активізуються теми про нейтралітет нашої держави. Рано чи пізно ми дійдемо до перемовного майданчика, але зараз позиція рф постійно модернізується. Тому неможливо окреслити їх конкретних цілей», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що рф може бути щирим учасником мирних перегорів у двох випадках — після того, як зазнає поразки на полі бою, або після того, як учасники Глобального саміту миру об’єднаються і напрацюють концепцію подальшого розвитку подій.