Політолог прокоментував звільнення Сольського та Курбакова та сказав, хто наступний

Після сьогоднішніх звільнень міністрів М. Сольського та О. Курбакова на черзі може бути Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Звільнення Сольського мало відбутися, оскільки проти нього відкрита карна справа. Крім того, кому потрібен міністр, який не може виїжджати за межі країни, з електронним браслетом. Тому міняти його не сильно хотіли, бо він влаштовував різні групи впливу. Його наступником, скоріш за все, буде Висоцький, який зараз працює в міністерстві. З Курбаковим ситуація складніша. Є інформація, що він пішов шукати підтримки у деяких західних посольствах в Києві. Він її отримав. Однак на Банковій це сприйняли, як порушення певних правил гри. Це стало останньою краплею на фоні обстрілів та непідготовленості інфраструктури», — каже експерт.

Він зазначає, що тепер цікаво подивитися, чи звільнять Мустафу Найєма, який дуже тісно координував діяльність з Курбаковим.

«Якщо він залишиться, то більше відставок у міністерствах ми не побачимо. Якщо з Найєма звільнять, то це може призвести до погіршення стосунків з деякими нашими партнерами. Однак поки взяли паузу. Відставки зараз робити можна. Питання в тому, кого призначати замість. Голоси за відставки є, а голоси за призначення не факт, що будуть. Однак рано чи пізно до кадрових ротацій повернуться. Особливо, якщо буде підтримка у Верховній Раді. В такому випадку мінімум 3 міністрів підуть у відставку», — підкреслює політолог.

Нагадаємо, що Верховна Рада проголосувала за звільнення Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Сьогодні парламент також звільнив Миколу Сольського з посади міністра аграрної політики та продовольства. 25 квітня 2024 року Сольський подав у відставку — це сталося після того, як йому було вручено підозру в спробі незаконного заволодіння державною землею.