Чи будуть примусово повертати українських чоловіків з ЄС, розповів адвокат

Все залежить від країн ЄС, тобто чи буде там прийнято відповідне законодавство. Однак одними обмеженнями нічого не доб’єшся, має бути мотивація для чоловіків повертатися в Україну.

Олексій Бебель
Олексій Бебель

Про це під час ефіру заявив адвокат Олексій Бебель.

«Фактично ще не було практики повернення біженців, які втікали від війни. Адже, якщо є статус біженця, то вмикається багато судових механізмів. В тому числі Європейський суд з прав людини. В багатьох випадах саме цей суд зупиняв депортацію людини на батьківщину, до розгляду справи по-суті. Тому це питання надважке та відкрите. Зокрема, яким чином може реалізуватися повернення українських чоловіків з ЄС. Однак будь-яка країна ЄС може прийняти щодо цього рішення на законодавчому рівні. Однак чи будуть ці рішення оскаржуватися в Європейському суді з прав людини, поки відповіді немає. Однак європейська практика показує, що депортація осіб з ЄС, які там перебувають на законних підставах та не порушують закон, завжди надскладна процедура «, — каже адвокат.

Він зазначив, що військовозобов’язані громадяни, які перебувають за кордоном, мають зобов’язання захищати країну.

" Якщо громадяни проти закону про мобілізацію, зокрема, щодо їх депортації з країн ЄС та припинення консульських послуг за кордоном, то вони мають оскаржити його в суді. А також звертатися до і Європейського суду з прав людини. Однак варто зрозуміти, що такі рішення не будуть швидкими. Однак, якщо людина не виконує законодавство, то держава має право на санкції. Зокрема, це стосується отримання паспорта чи інших довідок, якщо людина перебуває за кордоном. Наскільки це буде ефективним для мобілізації, передбачити дуже важко. Однак навряд чи такі обмеження повернуть чоловіків в Україну. Тому одними обмеженнями нічого не доб’єшся, має бути мотивація для чоловіків повертатися в Україну", — підкреслює адвокат.

Нагадаємо, що 18 травня, коли набуде чинності закон про мобілізацію, військовозобов’язані українські чоловіки за кордоном не зможуть отримувати консульські послуги, доки не оновлять військово-облікові дані. Крім того, наразі такі країни, як Литва, Чехія та Німеччина — заявили про те, що не виключають сприяння у питанні щодо повернення українських чоловіків призовного віку з країн Європи.