Наскільки ймовірна реалізація корейського сценарію в Україні, розповів політолог

Зараз такі обставини вималюються. Однак Україна це батьківщина чорних лебедів, і тому завжди може бути ситуація, яка унеможливить будь-який корейський сценарій.

просто перемир’я є великою загрозою для нас
просто перемир’я є великою загрозою для нас

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

«Зараз такі обставини вималюються. Адже вибори в США будуть більш чим складними. Зокрема, в адміністрації Байдена не можуть собі дозволити розпорошення уваги та непрогнозовані та неконтрольовані процеси за межами своєї країни. Тому в їх інтересах оголосити перемир’я. А вже після президентських виборів з’ясувати, що робити далі. На цей час, те що може бути реалізовано, не кажу про українські національні інтереси — початок переговорного процесу, який затягнеться. Війна буде продовжуватися в різній ступені інтенсивності. Тому заморозки у практичному розумінні, як ми уявляємо у розумінні Корейського сценарію — не відбудеться. Адже фронт буде рухатися. Щось ми повернемо під контроль, а десь будуть наступати росіяни. Не виключаю, що цього літа ми будемо десь контратакувати, а переговори будуть продовжуватися. Це будуть не прямі перемовини, а посередників між собою. Було б добре, щоб ці переговори були не про нас, а про більш глобальну перспективу. Тобто, як побудувати систему, яка б не допустила глобальних, дестабілізаційних процесів, не дали б агресору продовжувати наступ на інших фронтах», — каже В. Кулик.

Він підкреслив, що в Україні є анексія та окупація територій. Нас атакує ядерна країна. Тому просто перемир’я є великою загрозою для нас. Адже в будь-який несприятливий момент для світової спільноти та західних партнерів, ця війна може продовжитись не тільки в Україні, а й на території ЄС.

«Тож ці ікси поки незаповнені. Поки не зрозуміло, які гарантії безпеки та зобов'язання може нав’язати Захід під час переговорів про заморозку війни за корейським зразком. А що буде тут? Чи буде відкладений статус, чи буде виведення російських військ? Є багато запитань, на які поки немає відповіді», — каже політолог.

На його думку, це має створювати ефективну систему протидії, включати систему військової та фінансової підтримки України у випадку агресії проти неї. А також посилювала санкційний та політичний тиск на агресора.

«Під такими механізмами мають підписатися всі країни Заходу та деякі країни Глобального Півдня. Саме про це треба говорити на так званому саміті миру у Швейцарії. І тоді так званий корейський сценарій може бути перевернуто в нас інтерес. Поки ж бачу більше ризиків від такої заморозки. Зокрема, якщо може бути послаблена увага Заходу до процесів, які відбуваються на наших фронтах. Однак Україна це батьківщина чорних лебедів. Завжди може бути ситуація, яка унеможливить будь-який корейський сценарій в Україні. Це може бути будь-що. Зокрема, будь-яка криза чи політичний процес, ситуація на фронті, точка супер крихкості в росії. Тобто будь-які варіанти можуть зруйнувати теоретичні побудови.», — резюмує В. Кулик.