Експерт розкритикував пропозицію Гетманцева розігрувати бронь від мобілізації

Для розв’язання проблем з мобілізацією Україна може брати приклад Ізраїлю, а не йти шляхом нардепа Д. Гетманцева щодо бронювання працівників методом лотереї.

Данило Гетманцев
Данило Гетманцев

Про це i-ua.tv заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Останнім часом Верховна Рада демонструє все меншу елементарну інтелектуальність у прийнятті своїх рішень. Доказом цього є пропозиція вирішувати критично важливі речі через лотерею. Це спонукає до думки, що треба скористатися таким депутатським креативом та провести президентські вибори за принципом лотереї. Хай всі, хто хочуть йти у президенти, зареєструватися у Дії, а потім шляхом лотереї оберемо президента. Це буде дешево та вирішить проведення виборів під час війни. Також можна запропонувати Гетманцеву влаштувати лотереї у Раді з проведення ротації депутатів і таким чином змусити нардепів йти до військкоматів та виконувати свій обов’язок», — каже С. Кондрюк.

Він підкреслив, що роботодавці не мають права втручатися у приватне життя працівника. Зокрема, в його аспекти, які не пов’язані з виробничою діяльністю.

«Це дуже небезпечний тренд, бо дозволяє роботодавцям маніпулювати робітником, зазіхаючи на його слободу та права. А наші нардепи, щоб врегулювати проблему з бронюванням вирішили піти шляхом — ринок сам все вирішить, і в цьому допоможе „руська рулетка“. Україна може брати приклад Ізраїлю. Зокрема, що там спонукає людей йти та виконувати конституційний обов’язок. А це максимально високі зарплати, соціальні пільги та гарантії, а не виключно через примус», — резюмує С. Кондрюк.

Нагадаємо, що Голова фінансового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев висловив пропозицію щодо бронювання від мобілізації, пропонуючи використовувати лотерею для відбору призовників.