Чому інвестори не хотіли вкладати кошти в Україну, розповів експерт

Якщо ми хочемо масштабних інвестицій, як своїх, так і зовнішніх, треба починати з економічної моделі. Наразі ключове завдання, щоб наша перемога не була даремною.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Економічна модель це — те з чого треба починати економічне життя та розвиток країни. Тому Україна має спочатку визначитися з економічною моделлю. Багато, хто ставить питання, чому тоді на 33 році незалежності України при найбагатших ресурсах у Європі, в країні найнижчий рівень життя людей. Основна причина в тому, що ми не визначилися, що само ми будуємо. Тобто, яку економічну модель будемо реалізовувати», — каже А. Новак.

На його думку, ключове завдання, щоб наша перемога не була даремною.

«Для цього ми маємо забути про своє минуле економічне життя, яке було хаотичним. Після визначення економічної моделі маємо підібрати під неї всі складові. Це податкова, бюджетна система, грошова та банківська система, а також адміністративна, господарська та навіть судова та правоохоронна системи. Тоді зовнішній світ та інвестори розуміють, що Україна визначилася з моделлю. І вони тепер бачать свій інтерес інвестувати. Чому у нас не було великих інвесторів? Тому що перед тим, як зайти на великий рівень, всі інвестори аналізують. Коли вони аналізували Україну, то бачили хаотичні рухи. Адже не було системності та економічної моделі. Інвестори не розуміли, що будує Україна та чи варто неї вкладати кошти. Тобто ви хочете знайти інвестор під виробництво авто, але у вас немає моделі цього автомобілю. Тож під що мали йти інвестори? Адже всіх цікавить кінцевий продукт. Тобто, якщо ми хочемо масштабних інвестицій, як своїх, так і зовнішніх, треба починати з економічної моделі. Що і ми та зовнішній світ зрозуміли, що ми будуємо. Тоді проблем з інвесторами не буде», — резюмує А. Новак.