В Україні рашисти використовують заборонену хімічну зброю по всій лінії фронту — WSJ

російська терористична армія продовжує використовувати хімічну зброю на всій лінії фронту в Україні. Зокрема, ворог активно застосовує речовину хлорпікрин, що діє як подразник.

В Україні рашисти використовують заборонену хімічну зброю по всій лінії фронту
В Україні рашисти використовують заборонену хімічну зброю по всій лінії фронту

Пари хлорпікрину можуть призвести до опіку шкіри, викликати подразнення слизових оболонок і утруднити дихання.

При цьому рф використовує такі заборонені методи на фронті дедалі частіше.

Нещодавно Сполучені Штати оголосили про введення санкцій проти російських компаній та державних органів, які беруть участь у створенні та постачанні на фронт хімічної зброї. Особливу увагу було приділено хлорпікрину, який заборонено застосовувати в бою Конвенцією про заборону хімічної зброї.

За словами експерта з хімічної зброї Дена Касзета, на зміну застарілому хлорпікрину прийшли сучасніші речовини, які іноді використовуються поліцією як сльозогінний газ і відомі як CN і CS, також заборонені конвенцією. Помічник командира Аналітичного центру сил забезпечення української армії Дмитро Сергієнко заявив, що всі три ці речовини використовуються окупантами на фронті.

Україна відслідковує застосування хімічної зброї на лінії фронту з лютого 2023 року, і кількість підтверджених інцидентів постійно зростає. Станом на 3 травня Сили підтримки підтвердили майже 1900 випадків застосування хімічної зброї від початку відстеження даних. З них 444 сталося у квітні, що на 71 випадок більше, ніж попереднього місяця.