В Україні мають будувати мініелектростанції, а не витрачати кошти на благоустрій — експерт

Однак чиновники, особливо в Києві, забули, що йде війна та виділяють сотні мільйонів гривень на благоустрій.

чиновники, особливо в Києві, забули, що йде війна
чиновники, особливо в Києві, забули, що йде війна

Про це в коментарі заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг, експерт сфери ЖКГ Олег Попенко.

«Ми маємо величезні проблеми з генерацією, яку потрібно відновити. А нам потрібно відновити 2,4 гігавата. Це приблизно 2,5 млрд доларів, які нам потрібно знайти для відновлення генерації. Також це займає певний час. Адже необхідно виготовити відповідне обладнання, зробити проєкт, потім його встановити та під'єднати. Маю на увазі великі потужності Центренерго і так далі. Є величезні проблеми, які неможливо вирішити за короткостроковий період. Адже наразі немає необхідної кількості обладнання», — каже експерт.

За його словами, наразі існуюче обладнання задовольняє лише 10% від загального обсягу.

«Це дуже мало. Під ці проєкти можна збільшити фінансування, однак не коштом підвищення тарифів. До речі, мер Кличко обіцяв становити 6 мініелектростанцій в Києві на 300 мегаватів, щоб збільшити власну генерацію. І де ж ці мініелектростанції? Крім того, лише 6 мініелектростанцій замало. Тому всі кошти, що є треба направляти на створення розподільчої генерації, щоб взимку кияни не сиділи без електроенергії. Треба не будувати стадіони, парки та не виділяти мільярди гривень невідомо на що, а направляти всі кошти на збільшення енергетики, генерації та підтримку ЗСУ», — підкреслює О. Попенко.

На його думку, в Україні відсутня нормальна політика, тому українцям будуть вимикати світло, навіть після підвищення тарифів, замість того, щоб направити кошти на відновлення зруйнованих мереж.

«На жаль, в органів місцевого самоврядування відсутнє розуміння, куди направляти кошти, а куди не направляти. В минулому році органи місцевого самоврядування планували побудувати 15 стадіонів по всій Україні. Як таке взагалі можливе під час війни? Тобто чиновники забули, що йде війна. Особливо в Києві, коли планують виділяти сотні мільйонів гривень на благоустрій», — підкреслює експерт.

Нагадаємо, що відключення світла, які пов'язані з суттєвими руйнуваннями в енергетиці, можуть застосовуватись найближчі два роки. Про це заявив віце-президент Energy Club Максим Немчинов.