Експерт розповів, коли Україна буде бити західною зброєю по рф

Про початок використання такої зброї, ми вже дізнаємося по факту її використання без зайвих заяв з боку західних партнерів.

Емманюель Макрон та О. Шольц
Емманюель Макрон та О. Шольц

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Чим далі триватиме війна, тим більше ми бачитимемо динаміку, що все більше країн, які нам передають військову допомогу, будуть комплексніше оцінювати нинішню міжнародно-правову базу, щодо можливостей воєнних дій. Нагадаю, що в нас є статут ООН, де згідно 51 статті є право на самооборону. Також є конвенція про закони та звичаї війни. Вони і дають нам можливість вражати ворожі військові об'єкти держави агресора. Такі об'єкти вважаються законною військовою ціллю. Тому ми не будемо мати якогось документа, де буде прямо прописано, що можна певною зброєю бити по території росії. Однак може буди формулювання, що Україна зможе застосовувати зброю згідно з міжнародно-правовими документами», — каже І. Чаленко.

На його думку, президент Франції Е. Макрон буде добиватися зміни позиції президента США Джо Байдена в питанні застосування американської зброї по території рф.

«Наскільки це реалістично… Вважаю, що буде підхід, як до Patriot та літаків F 16, коли в США дають конкретний сигнал, щодо можливості впровадження тих чи інших кроків, однак намагаються не переходити певні червоні лінії, які вони самі собі намалювали. Не виключаю, що Байден буде до останнього пручатися використанню ATACMS та іншого озброєння, яке надається США. Щодо інших країн, то вони будуть більш ліберальними щодо використання їх зброї на території рф», — зазначає І. Чаленко.

Він підкреслив, що зважаючи на матеріал Bild, щодо використання Patriot по території рф, то можна вважати, що це вже відбулося.

«Насправді це буде синхронізовано з початком отриманням Україною західної винищувальної авіації, а також постачання Patriot та інших засобів ППО. Все це має вирішуватися в комплексі. Однак про початок використання такої зброї, ми вже дізнаємося по факту її використання без зайвих заяв з боку західних партнерів», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Україні варто дозволити наносити удари по військових об’єктах на території росії. Про це він сказав 28 травня на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Президент США Джо Байден поки проти такої ініціативи.