Ексзаступник Генпрокурора прокоментував створення військової поліції в Україні

В Україні треба не тільки створювати військову поліцію, а й відновлювати роботу військової юстиції.

створення військової поліції в Україні - необхідність
створення військової поліції в Україні - необхідність

Про це в коментарі заявив перший заступник Генерального прокурора у 2014 році Микола Голомша.

«Створення військової поліції наразі необхідно. А ще більше нам потрібна військова юстиція. Адже попередній генпрокурор Рябошапка своїм злочинним рішенням ліквідував військові прокуратури під час війни. Саме тому ми маємо тотальну корупцію у сфері оборони і маємо випадки розкрадання бюджетних та державних коштів. По-друге, вважаю було не правильним рішенням — єдиний прокурорський нагляд. Адже не було виконано перехідні положення Конституції, що передбачали створення або перейняття функцій нагляду над іншими державними структурами. крім того, іноземців почали призначати на керівні пости у державі, а членам наглядових рад та керівникам почали встановлювати космічні зарплати, що є дуже несправедливим та неправильним. Тому створення військової юстиції є на часі», — каже М. Голомша.

Він підкреслив, що це стосується не тільки військової прокуратури, а й судів. Також треба обов'язково мати військових адвокатів та відновити роботу військових судів.

«Військова поліція буде мати право оперативно-розшукової діяльності на часі, бо ми знаходимося у війні. Система корумпована. В неї заведено багато далеких та недалеких людей, які готові сьогодні керувати бетонним заводом, завтра молокозаводом, а після завтра будь-яким іншим. Така політика є неправильною. Адже держава неприйнятні менеджери, їй прийнятні державники. Тобто люди, які мають досвід та розуміють виконання та застосування законів. Саме таких спеціалістів сприймає держава. У нас люди, які позаходили у владу є позасистемними. Вони є безграмотними та без досвіду. Французький генерал Шарль де Голль колись казав, що якщо до влади допустити людей, які є нетямущими, то вся країна має шанс опуститися до їх рівня. Тому треба відроджувати систему державного апарату. Зокрема, державні органи та школу професійної майстерності, а також правильному переходу у віковому сенсі. Адже Україна не полігон для тренувань, а держава, яка відповідальна за безпеку людини та соціальну політику, а також за дотримання прав людини й громадянина. Вона не може перетворити державну сферу у найвигідніший вид бізнесу. Тому рішення створити військову поліцію дуже правильне. Однак це лише частина, бо повинна бути військова юстиція», — резюмує М. Голомша.

Нагадаємо, що в Україні планують створити військову поліцію, серед основних завдань якої буде припинення воєнних злочинів та підтримання дисципліни серед військових.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони України.