Чому путін не зміг домовитися з Сі Цзіньпіном про будівництво газопроводу Сила Сибіру-2 та як це вплине на війну

Китай використовує росію у власних цілях та інтересах. В кремлі отримують дірку від бублика.

Сі Цзіньпін та в. путін
Сі Цзіньпін та в. путін

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«путін хоче доставляти по 50 млрд кубоментрів газу на рік на китайський ринок. Вже довгий час розгортається справжня боротьба. Це стосується, як вартості, як вартості блакитного палива, так і обсягів. Ми бачимо, що Китай доволі вміло використовує геополітичне становище рф, де за певні геополітичні послуги, в тому числі з питань війни проти України витискає рішення вигідні Китаю. Хоча Газпром раніше робив знижку Китаю. Тому протидія Китаю проти саміту миру пов’язано з газопроводом „Сила Сибіру-2“. Китай посилює свою позицію для того, щоб у стратегічній перспективі отримати за безцінь російський газ. В умовах, коли Газпром у 4 рази наростив чистий збито до 6 млрд дол к першому кварталі, то зрозуміло, що путіна поступово протискають. Однак Китай укріплює свої позиції та може протиснути те, що йому треба», — каже І. Чаленко.

На його думку, рф не зможе забезпечити себе бажаними обсягами. Китай не дозволяє іншим країнам монополізувати ринок енергетики.

«Китай дуже серйозно ставитися до питання диверсифікації постачання енергоносіїв. А отримання збитків Газпромом зменшує можливості федерального бюджету рф отримувати заплановані доходи. По лінії нафти в них все добре, яку вони продають на світовий ринок. А ось по лінії газу у рф є наявні, системні проблеми. Це негативно впливає на російську економіку, росіян та рівень інфляції. В цьому році ВВП рф очікується на рівні 3,2% за прогнозами МВФ. Це відбувається коштом обороно-промислового комплексу. Все що стосується цивільного блоку — знаходиться у стадії стагнації. А те, що Китай вимагає для себе зручні умови, звичайно жодним чином не радує кремлівського очільника. Адже рф отримує дірку від бублика. Китай просто використовує росію у власних цілях та інтересах», — резюмує експерт.