Чому влада не хоче мати добровольчі підрозділи, розповів суддя КСУ у відставці

Влада розпускає добровольчі підрозділи, бо боїться власний озброєний народ.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Проти загиблого командира батальйону ОУН Миколи Кохановського, сучасною владою, були відкриті кримінальні справи. Також загинув на фронті відомий доброволець „Моджахед“ проти якого були відкриті карні справи. Також є добровольці, яких були та катували. Зокрема, Краснова. І таких купа. Ще є багато добровольців, проти яких були відкриті карні справи і вони загинули на війні. Тобто влада відкриває карні справи проти добровольців, які критикують дії влади. Всі прокурори, які обвинувачують добровольців, не хочуть навіть розбиратися у мотивах злочину і просто штампують справи. Вони сидять в тилу та гріють свої п’яті точки, а хлопці-добровольці гинуть за Україну та за те, щоб ці прокурори залишилися живими в тилу», — каже В. Шишкін.

За його словами, після приходу президента В. Зеленського до влади, були очікування про ведення воєнного стану.

«Тобто на другий день інавгурації Зеленський мав ввести воєнний стан та почати організацію ВПК, чого не зробив П. Порошенко. Однак до 24 лютого 2022 року були шашлики. Хоча в 2021 році було прийнято закон, де йшла мова про мілітарний добровольчий рух через ТРО, яку поділили на два блоки. Зокрема, ТРО при ЗСУ та добровольчі формування територіальній громаді. Тож коли перелякана влада у 2022 році роздала зброю і таким чином вирішила чисельний склад оборони. Хоча Київ обороняла не тільки ТРО. Це були і воїнські підрозділи. Хоча підрозділів оборонного складу не вистачало. Тому добровольці закривали цю нестачу. Однак, коли у влади пройшов переляк, добровольчі рухи почали розформовувати», — підкреслив В. Шишкін.

Він нагадав, що спочатку почали розформовувати ДФТГ. Зокрема, було 35 київських підрозділів ТРО. З них 25 підрозділів в листопаді 2022 року влада розпустила.

«Добровольчі батальйони ввійшли у склад ЗСУ. Серед них був і наш добровольчий батальйон, який після розформування пішов на Донецький, Харківський та Запорізький напрямок. Формально нас розігнали та сказали здайте всю зброю. На цьому розформування ДФТГ не закінчилося. В Києві розпустили батальйон Воля, який прикривав наші зенітні системи та системи ППО. А як треба прикривати, як мінімум трьома лініями. Чого ви боїтеся пани з Банкової? Озброєний народ? Хоча ви правильно боїтеся. Адже те, що ви наробили в тилу своїм ідіотським законодавством та системою управління, допомагає москалям. Але влада має зрозуміти, що вона робить не так. А не шукати винних. Зокрема, полковника Романа Червінського. Може винен не він, а ті, хто сидять на Банковій», — резюмує В. Шишкін.