В Одесі презентували новітній морський дрон Stalker 5.0

На міжнародному безпековому форумі Black Sea Security Forum 2024, який проходить в Одесі, показали новітній український багатофункціональний морський надводний дрон Stalker 5.0.

В Одесі презентували новітній морський дрон Stalker 5.0
В Одесі презентували новітній морський дрон Stalker 5.0

Про це повідомляє видання «Думская».

Дрон має довжину близько 5 метрів, а ширину — 1,2 метра. Дальність ходу складає 600 кілометрів, у конфігурації камікадзе на борт може бути встановлена бойова частина масою у 150 кілограмів.

Окрім функції камікадзе, Stalker 5.0 може використовуватися як логістична платформа для доставки озброєння, спорядження та провізії у спеціальному відсіку.

Також дрон може використовуватися для проведення розвідувальних операцій і патрулювання прибережної зони й річок.

В рух дрон приводить навісний бензиновий двигун з потужністю у 60 кінських сил, він здатен розігнати Stalker 5.0 до швидкості понад 40 вузлів (близько 75 км/год). Крейсерська швидкість надводного дрона складає 30 вузлів (55 км/год).

Зв’язок забезпечується за допомогою супутникової системи Starlink.

Повідомляється, що вартість Stalker 5.0 становить близько 60 тисяч євро, однак поки що невідомо, чи вартість включає бойову частину.

Основними відомими надводними дронами в арсеналі Сил оборони України залишаються Sea Baby, Magura V5 та «Микола-3». Окрім них на озброєнні перебувають «Мамай» та велика кількість різних перехідних ланок та малосерійних виробів.

Такі дрони є одним з факторів стримування російського флоту, вони виконують різноманітні завдання, починаючи від розвідки, закінчуючи ударними операціями.

За недовгий час свого існування, українські морські дрони завдали противнику величезної шкоди й затопили не одне вороже судно й корабель.