У ГУР підтвердили встановлення ракет класу «повітря-повітря» на дрони Magura (відео)

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України підтвердили, що одна з модифікацій морського надводного дрона Magura обладнана ракетами класу «повітря-повітря» Р-73.

У ГУР підтвердили встановлення ракет класу “повітря–повітря” на дрони Magura
У ГУР підтвердили встановлення ракет класу “повітря–повітря” на дрони Magura

Про це повідомив командир спецпідрозділу ГУР МО України Group 13 із позивним Тринадцятий.

Оснащені такими ракетами ударні морські дрони Magura вже використовувалися під час бойових операцій на Чорному морі, і це стало серйозним фактором страху й ризику для російської авіації.

«Такі розробки ефективні ― росіяни їх дуже бояться. Коли вони їх бачать, то бояться навіть підлітати. А унікальність в тому, що такого ні в кого немає. […] Це озброєння вже встановлене, і воно буде давати свої результати», ― сказав Тринадцятий.

Нагадаємо, що ворожі інформаційні ресурси повідомили про застосування морських надводних дронів із ракетами «повітря-повітря» на початку травня.

Тоді один із таких дронів зафіксував екіпаж морського гелікоптера Ка-29 Чорноморського флоту РФ. Росіяни повідомляли, що дрон встиг випустити одну ракету по вертольоту Ми-8, однак не влучив.

Magura з Р-73

Судячи з опублікованої світлини, дрон озброєний двома ракетами Р-73 класу «повітря-повітря» на напрямних, які розміщені на палубі. Невідомо також, як виконано кріплення ракети, можна припустити, що використовується адаптований пусковий пристрій П-72 (АПУ-73−1).

Можна припустити, що напрямні не поворотні й не мають системи стабілізації, а коливання дрона можуть компенсуватися його збільшеною масою.

Найімовірніше, наведення ракети відбувається шляхом запуску головки самонаведення ракети, яка самостійно шукає і фіксує ціль.