Україна представила баражуючий дрон Булава

На міжнародній виставці Eurosatory 2024 у Парижі вперше представили новий український ударний безпілотник «Булава.

Україна представила баражуючий дрон Булава
Україна представила баражуючий дрон Булава

Українсько-чеська компанія UAC представила на стенді Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI) свій новий баражуючий дрон «Булава», котрий в експортній версії також іменують як «Mace».

Дрон-камікадзе з Х-подібним оперенням отримав потужну комбіновану кумулятивно-термобаричну бойову частину масою 3,6 кг та можливість уражати цілі на відстані до 60 кілометрів.

Згідно з оприлюдненими розробником даними, «Булава» має загальну злітну вагу 11 кг. Зліт безпілотника виконується за допомогою катапульти, після чого той виконує політ завдяки електричному двигуну на швидкості до 100 км/год.

При довжині 1,5 м та розмаху крил 1,6 м літак може перебувати у повітрі до 50 хвилин, рухаючись у напрямку цілі або ж чергуючи у повітрі. Максимальна висота польоту обмежується 2000 метрами.

Політ може виконуватись безпосередньо оператором або ж за супутниковими координатами. Для належної роботи дрон отримав модуль зв’язку із шифрованим каналом та CRPA-антеною, стійкою до перешкод РЕБ.

Для роботи на максимальних відстанях дрон використовує MESH-технологію передачі даних через безпілотник-ретранслятор.

Завдяки Х-подібному оперенню «Булава» має високі маневрені якості та може легко уражати цілі у найменш захищену верхню напівсферу.

Наведення безпілотника на ціль виконується через оптичну станцію з денним та нічним тепловізійним каналом. За словами розробників, воно може виконуватись безпосередньо оператором або за допомогою системи на основі машинного зору.