У Байдена та Зеленського ще не знають, що є перемогою для України — політолог

У президента США Джо Байдена та у президента України Володимира Зеленського, ще не знають, що є перемогою для України

Джо Байден та Володимир Зеленський
Джо Байден та Володимир Зеленський

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Байден не сказав нічого нового, лише те, що після війни Україна може вступити до Альянсу після завершення війни. Адже країни НАТО не ризикнуть приймати до себе країну, яка знаходиться у стані повномасштабної війни. Тут немає нічого екстраординарного. Більш важливо, що в США будуть сприяти підтримці України та робити все для того, щоб ми інтегрувалися до Альянсу. Наразі це визнання фактичного стану справ та розуміння того, що давати пустопорожні обіцянки, які буде складно виконати, немає сенсу», — каже політолог.

На його думку, Україна має завершити війну і вже потім говорити про інтеграцію до НАТО.

«Все залежить, коли закінчиться війна і на яких умовах вона буде завершена. Якщо будемо мати мир без відкладених проблем на майбутнє у вигляді тимчасово окупованих територій, то з військової точки зору інтеграцію до Альянсу може зайняти не понад рік. Адже ми вже запровадили значну частину натівських стандартів. З політичної точки зору складніше, тут багато чого буде залежати від ситуації у США та окремих європейських країнах. Оскільки рішення приймаються консенсусом потрібна тотальна згода. В оптимістичному варіанті може бути пару років. В песимістичному — понад 5 років. Крім того, багато чого залежить від подальшої поведінки рф. І якщо вона буде агресивною, НАТО буде зацікавлене у 33 члені — Україні, з потужною та професійною армією», — зазначає політолог.

При цьому він зазначив, що в США та Україні поки не знають, що вкласти в поняття перемога.

«Зокрема, що в поняття перемога вкладають американські чи інші чиновники, які кажуть що ключова перемога в збереженні України. В будь-якому випадку, в НАТО є країни, що мають територіальні претензії одна до одної. Зокрема, Греція та Туреччина. Це не заважає їм бути членами Альянсу. Тому тимчасово окуповані території не стануть перепоною для нашої інтеграції. Головне, щоб був консенсус в середині України — що вважати перемогою. Наша влада не знає, що вважати перемогою. Тому є велика ймовірність, що ми це питання будемо обговорювати в контексті широкої дискусії. Однак це буде не цьому, а скоріше за все в наступному році. Зокрема, на референдум можуть винести питання, що є перемогою та яким чином можна завершити війну. Влада дасть громадянам можливість висловити свою позицію і за її результатами приймати якісь рішення», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Байден упевнений, що майбутнє України у НАТО, але лише після перемоги у війні.