Внутрішній геноцид українців — експерт про економічне бронювання

Ми що викорінюємо корінь української нації, коли бідні люди з сіл та маленьких містечок мають йти на фронт, а мажори будуть відкупатися? Тоді це антибронювання.

Внутрішній геноцид українців
Внутрішній геноцид українців

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Не треба відштовхуватися від розміру зарплати. Має бути принцип рівності всіх перед законом. Найбільш справедливий підход — встановлення певної формули, або суми бронювання, яка сплачується підприємством для важливого для них працівника. Інший принцип — це відсоток людей, яких підприємство бронює, адже без них робота неможлива. Адже кожне підприємство знає свою ситуацію і технологічний процес. І це буде справедливо. Інший варіант бронювання — фіксована сума, незалежно від того, яка зарплата у працівника. Адже це може бути критично важливий фахівець, без якого зупиняється технологічно важливий процес», — каже А. Новак.

За його словами, якщо економічне бронювання залежатиме від зарплати, то це означатиме, що багаті не підуть на фронт, а всіх бідних будуть і далі мобілізувати та відправляти на передову.

«Це надзвичайна соціальна несправедливість у важких умовах. Так робити не можна. Адже у сільській місцевості та маленьких містечках майже немає зарплат у 36 тисяч грн. Ми що викорінюємо корінь української нації з села та містечок. А ті, у кого є кошти у великих містах відкуповуються. Тобто мажори відкуповуються, а всі інші мають йти на фронт? Тоді це не бронювання, а антибронювання. Це схоже на внутрішній геноцид українців», — каже А. Новак.

За його словами, чиновник, що сидить в Києві на вул. Грушевського не знає стану роботи кожного підприємства.

«Зокрема, який там технологічний процес і хто там більш чи менш важливий. Тільки керівництво підприємств це знають та мають визначати критично важливих для себе працівників та бронювати їх. Після чого сплачувати фіксовану суму за кожного заброньованого працівника. Це буде 20 тисяч чи 25 тисяч грн, то вже дискусійне питання. Вона має бути прив’язана до соціального платежу — дві або три мінімальні зарплати. Однак має бути фіксована сума бронювання для всіх. Тоді це соціально справедливо і всі будуть в однакових умовах. Якщо ж економічне бронювання залежатиме від зарплати працівників — це кричуща соціальна несправедливість, а всі базові потреби підприємств будуть знищені», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстровано два альтернативні законопроєкти про запровадження «економічного бронювання» від мобілізації.

У законопроєкті № 11331−1 пропонується, щоб бронюванню підлягали військовозобов'язані, які працюють на підприємствах, де середньомісячна зарплата становить не менше 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня (це 36 тисяч 336 гривень на сьогодні) і де немає боргів по сплаті зарплати та податків.

Друга модель, викладена у законопроєкті № 11331−2, передбачає можливість бронювання найманих працівників та фізичних осіб-підприємців.

У першому випадку можна також бронювати працівників на підприємствах, де середня зарплата становить не менше ніж 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (тобто 36 тисяч 336 гривень) і де немає боргів.

У Верховній раді зареєстровано два альтернативні законопроєкти про запровадження «економічного бронювання» від мобілізації.

Проєкти № 11331−1 та № 11331−2 внесла група народних депутатів на чолі із Дмитром Наталухою.