ЗСУ відновили позиції у Вовчанську, а рф може кинути в Україну нову армію — ISW

Українські захисники мали успіх в районі Вовчанська, де відновили втрачені позиції у місті. російські загарбники, вірогідно, сформували ще одну загальновійськову армію для розгортання в Україні, зокрема на Харківському напрямку.

ЗСУ відновили позиції у Вовчанську, а рф може кинути в Україну нову армію
ЗСУ відновили позиції у Вовчанську, а рф може кинути в Україну нову армію

Сили оборони України нещодавно просунулися в межах Вовчанська на півночі Харківської області 25 червня.

Геолокаційні кадри, опубліковані 25 червня, показують, що ЗСУ нещодавно просунулися вздовж вулиці Соборної в центрі Вовчанська.

25 червня бої тривали біля Липців і Глибокого та поблизу Вовчанська та Тихого.

Російський «воєнкори» стверджував, що війська РФ завдали п'ятого удару з використанням тритонної плануючої бомби ФАБ-3000 з єдиним модулем планування та корекції (UMPC) проти ЗСУ у Вовчанську, хоча в ISW не можуть це підтвердити.

23 червня речник Харківського угруповання військ ЗСУ полковник Юрій Повх заявив, що російські окупанти мають намір перекинути на Харківський напрямок підрозділи «9-ї окремої мотострілецької бригади 51-ї армії».

Він також сказав, що війська РФ перекинули підрозділи з Херсонської області та інших невстановлених напрямків на Харківський.

Речник угруповання військ ЗСУ «Хортиця» підполковник Назар Волошин 25 червня також повідомив, що війська РФ мають намір перекинути частини 155-ї окремої морської піхотної бригади та «9-ї мотострілецької бригади 51-ї армії» на Харківський напрямок, щоб компенсувати російські великі втрати.

В ISW зазначили, що нещодавно спостерігали за повідомленнями про те, що російські військові перекинули підрозділи 155-ї окремої морської піхотної бригади та 9-ї мотострілецької бригади із заходу та південного заходу міста Донецька на Харківський напрямок, але не фіксували жодних повідомлень щодо російської «51-ї армії».

«Заяви українських офіційних осіб свідчать про те, що російські військові, можливо, підпорядкували 9-ту мотострілецьку бригаду, можливо, відродженій „51-й армії“ часів Другої світової війни», — йдеться у звіті.

Аналітики Інституту вивчення війни додають, що разом з тим зараз у р тривають широкомасштабні реформи, включаючи «створення нових загальновійськових формувань армійського рівня», а посилання в українських джерелах на «51-шу армію» можуть бути «першим показником того, що росія сформувала ще одну загальновійськову армію для розгортання в Україну».


Джерело: ISW