В Києві підрядник замість ремонту зруйнував 16 садочків — управління освіти (ФОТО)

В Києві 16 навчальних закладів постраждали від недобросовісних підрядників. Кошти на ремонт укриття та капітальних ремонт були виділені, але роботи не зроблені.

В Києві підрядник замість ремонту зруйнував 16 садочків
В Києві підрядник замість ремонту зруйнував 16 садочків

Про це під час ефіру заявив Інженер інженерно-організаційного відділу управління освіти Лев Гембарський.

За його словами, у вільному доступі на офіційному майданчику державних закупівель «Prozorro» розміщений договір № 420 від 08.11.2023, укладений Управлінням містобудування, землекористування та архітектури Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації в особі в.о. начальника управління Михайлової Дар'ї Олександрівни із підрядною організацією «ФОП Макаренко Ольга Семенівна» — (найменування робіт — «Капітальний ремонт найпростіших укриттів та захисних споруд цивільного захисту у дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) компенсуючого типу (санаторний) № 155 Шевченківського району міста Києва на вул. Дорогожицькій, 18 -А за кодом ДК 021:2015−45453000−7-Капітальний ремонт та реставрація. В.о. начальника управління містобудування, землекористування та архітектури Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Михайловою Дар'єю Олександрівною.

«Були виділені мільйони гривень з бюджету, однак роботи не були виконані. Результатом проведення ремонтних робіт стало аварійне закриття закладу. Крім того, вартість робіти на один садочок згідно з тендером на перевищені в 3−4 рази. Крім того, на управління освіти хочуть перекласти відповідальність, щоб з бюджету знову виділили кошти на продовження невиконаних ремонтних робіт», — каже Л. Гембарський.

За його словами, більше за все підрядник пошкодив два садочки у Шевченківському району № 429 та 155.

Погоджуються з управлянням освіти і батьки, які кажуть, що підрядник зробив будівлі аварійними.

Батьківській громаді стало відомо, що проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 1202310010005376 від 28.12.2023 за ч.2.ст 367, ч.4 ст. 191 КК України. Однак досі нікого не було покарано, а роботи не ведуться.

«Замовником робіт було Управління містобудування та архітектури та землевпорядкування Шевченківського району міста Києва. Діалогу з ними немає. З нами ніхто не виходить на контакт. Ми почали робити розголос у соцмережах і тільки тоді з нами вийшли на контакт. Підрядником є ФОП Макаренко, який просто не відповідає на дзвінки. Просто була зроблена відомість робіт, але нічого не було зроблено, як було прописано в договорі. З квітня нічого не робиться, а діти не можуть відвідувати садочок», — каже Семенко Аліна представник батьківського комітету дошкільного навчального закладу 429/

За словами представника батьківського комітету дошкільного навчального закладу 429 Катерини Дубровської, правоохоронні органи та т. в обов’язки голови РДА Шевченківського району не реагують на звернення батьків. Тому вихованці 155 садочку не можуть отримувати необхідне лікування, а вихованці 429 садочку змушені бігати в найближче укриття через дорогу.

«На жаль, під час обстрілів балістикою дітки не встигають вдягтися та добігти до укриття і вимушені бігти під звуки вибухів. Ніхто не думає про дітей. Однак будівля може обвалитися в будь-який момент. Станеться трагедія. А ніхто не хоче нести відповідальність. Правоохоронні органи не реагують.», — резюмує Катерина Дубровська.