Україна має жорстко реагувати на заяви Орбана визнати все Закарпаття «традиційно угорським» — експерт

В Уряді Віктора Орбана вимагають визнати все Закарпаття «традиційно угорським». Однак Україна треба жорстко відстоювати, інакше угорці можуть вимагати більшого і тоді мова може йти про дуже негативні тенденції.

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Угорщина не висуває територіальні претензії до цієї території. Вони говорять про певні культурні та мовні особливості для того, щоб зберегти угорську меншину. Причому парадоксальність ситуації в тому, що вони спираються на дані перепису 2001 року. Хоча після того часу кількість угорців на Закарпатті дуже сильно зменшилася. В тому числі через дії Угорщини, яка роздавала паспорти. Ці люди просто поїхали до Угорщини. Вони вже не живуть в Україні. З боку Угорщини це спроба максимально підняти ставки, користуючись тим, що Україна інтегрується до ЄС і ми будемо вести певні перемовини. Це треба для того, щоб виторгувати собі певні преференції, які Орбан зможе використати для внутрішньої політики та підняття власного рейтингу. Однак це не означає, що Україна піде на такі поступки. Деякі речі Україна готова прийняти, оскільки це відповідає законодавства ЄС, а деякі для нас є категорично неприйнятними і Україна це озвучувала Угорщині. Тому думаю, що буде досягнуто певного компромісу, який буде відповідати Конституції України та національним інтересам», — каже І. Рейтович.

На його думку, Угорщина прекрасно знає, що є певні речі, які неможливо виконати в тому форматі, в якому вона бажає. Однак вони вимагають максимум, щоб отримати для себе максимально прийнятний результат.

«Це лише хотелки та забаганки Угорщини. Однак Україна не прийме те, що суперечить нашим законам. Крім того, це не буде прийнято суспільством та не відповідає навіть принципам та цінностям ЄС. Тому нам на це треба реагувати спокійно та жорстко. Зокрема, що ми можемо розглянути, що має певну об'єктивну складову, а які речі для нас є неприпустимими і ми їх не будемо виконувати за жодних обставин. Тому ми маємо дійти згоди у вирішенні тих чи інших питань, а не брати на олівець 11 вимог Угорщини та виконувати їх. Тобто Орбан просто хоче підняти ставки та підіграє внутрішній політиці. Він це продає своїм виборцям, як захист інтересів Угорщини та угорців. питання путіна тут другорядне», — зазначає І. Рейтович.

Він підкреслив, що Угорщина не висуває територіальні претензії до України. Однак СБУ має прибрати все, що суперечить Конституції України. Зокрема, спів угорського гімну або угорська державна символіка.

«По всьому іншому Угорщина не висуває жодних претензій. Однак Україна все одна має реагувати на заяви Угорщини, щоб вони не вийшли з під контролю та не призвело до негативних наслідків. Не варто забувати, що Угорщина — не росія. Адже в них немає способів нав’язувати свою позицію у силовий спосіб. Угорщина не зможе зробити лднр на Закарпатті. Це інші історії, бо в них немає там такого представництва. Нагадаю, що проти представника угорської діаспори, який робив сепарські заяви, що ставили під загрозу територіальну цілісність України, відкриті кримінальні справи. Тому він втік до Угорщини, а його партія була заборонена і розпущена. Угорці з цим змирилися. Тому говорити про сепаратизм не варто. Угорці хочуть виторгувати політичні дивіденди. Однак нашу треба жорстко відстоювати, інакше угорці можуть вимагати більшого і тоді мова може йти про дуже негативні тенденції. А станом на сьогодні це не так, тому вони і підіймають ставки», — резюмує політолог.