Нові мирні перемовини з рф можуть стати катастрофою — політолог

Всіх, хто брав участь в перемовинах в Стамбулі з рф, з української сторони, після того, як завершиться війна, треба арештувати. Тому головне, щоб нові перемовини не стали катастрофою для України.

Перемовини, які відбулися в Стамбулі навесні 2022 року
Перемовини, які відбулися в Стамбулі навесні 2022 року

Про це в коментарі заявив політолог Віктор Небоженко.

«Перемовини і так ведуться різними групами. І не тільки президентом. Просто президент зараз у складному становищі. Він 5 років довіряв владу Єрмаку і тепер йому треба нести відповідальність за результати перемовин. Не виключаю, що Єрмак також бере участь у перемовинах. Однак одна справа фотографуватися з міністрами та президентами та зовсім інша підписувати документи про результати перемовин повинен президент чи голова уряду. І це перша велика проблема. Ще одна проблема, на яких умовах це буде підписано. А найголовніша проблема, що в нас немає переговорної групи та того, хто б підписав результати перемовин, які б вдоволяли всі сторони — США, Україна та рф. Адже перемовини без США з рф — це велика невдача. Без американців відбудеться розмова сильного зі слабим», — зазначає політолог.

За його словами, краще, щоб США нам диктували умови для перемовин, ніж рф. Хоча це не правильно.

«Однак, той, хто допомагає та дає кошти, має право, змогу та силу диктувати. А рф диктує нам умови через окупацію наших територій і подальше руйнування нашої економіки. Тому переговори почнуться, коли там будуть три сторони», — підкреслює В. Небоженко.

За його словами, компроміс, на який може піти Україна — повернення до кордонів 2022 року, до початку повномаштабного вторгнення. Тобто війська рф виходять з окупованих територій, але затримуються у Луганську та Донецьку.

«При цьому виводиться важка техніка, а Донецьк та Луганськ стає демілітаризованим. Однак Донецьк та Луганськ залишаються під прапором рф. І це дуже погано. А Крим — це наступний етап. При цьому продовжується дуель ракет та дронів. Ніхто нічого не буде зупиняти. Будуть певні рішення на землі, але при цьому ще довго триватимуть взаємні обстріли. Адже рф побудували великі підприємства з виробництва ракет та дронів. Вони не зупиняться, який би не був результат перемовин. Тому не виключаю, що президент Зеленський може піти на це тимчасово. Однак не треба бути великими військовими фахівцями для того, щоб зрозуміти, що рф не зупиниться. У рф є велика кількість ракет, і росія знає, що вона хоче знищити. Не кажу, що треба воювати до останнього солдата — це страшно. Однак має бути позитивний результат», — підкреслює В. Небоженко.

За його словами, на перемовинах має бути взаємний компроміс, а не відмова України від якихось територій.

«Хоча перемовини, які відбулися в Стамбулі стали катастрофою для української дипломатії. Половина учасників більше працювали на москву, чим на Україну. А сам текст стамбульських угод — жахлива поразка України та просто злочин. І третій програшний варіант — місце проведення перемовин. Якщо так продовжиться на наступних перемовинах з рф, то це дуже погано закінчиться. Стамбул би став катастрофою для України. Добре, що Україна від нього відмовилася. І тут справа не в Борисі Джонсоні, який був проти цих угод. Що саме він прийшов та все змінив. Такого не буває. Просто в останній момент, якісь здорові сили змогли зупинити рух до Стамбульської катастрофи. А всіх, хто приймав в ній участь, після того, як завершиться війна, треба арештувати. Адже опублікований текст цих перемовин — пряма капітуляція України. Тому я боюся місця та тексту угоди, а також учасників перемовин. В нас просто немає кого відправляти на публічні переговори. Знову Арахамію? Ми думаємо, щоб нас не зрадили на перемовинах, а виявляється, що справа зовсім в іншому. У нас немає потужної дипломатичної бази. Це видно за результатами саміту Миру у Швейцарії, де всі країні вирішували власні справи, а не займалися питаннями України. Хоча офіційно саміт було присвячено саме Україні», — резюмує політолог.