Не можна ставити Конституцію на паузу під час війни — правозахисник про повістки поштою

Надсилання повісток поштою для мобілізації є прямим порушенням Конституції.

Не можна ставити Конституцію на паузу під час війни 
Не можна ставити Конституцію на паузу під час війни 

Про це в коментарі заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«На жаль, наші можновладці не можуть зрозуміти, чому ними порушується Конституція. Однак Конституція, навпаки має захищати права українського народу. Це прописано в преамбулі Конституції. Зокрема, що тільки український народ має всі права та повноваження, а не посадові особи. Тому саме посадові особи мають нести відповідальність за свої дії. І саме вони в першу чергу мають отримувати повістки та йти на фронт. А в нас до речі приблизно 450 тисяч посадових осіб», — каже правозахисник.

За його словами, не можна ставити Конституцію на паузу.

«Якщо хтось так сказав, то ця особа, яка про це скаже порушує закон. Якщо це сказав президент, то він не є гарантом, бо сама себе анулював такими словами. Конституцію не можна ставити на паузу. Адже, якщо не має Конституції, то немає посадової особи. А це означає, що президент має негайно скласти свої повноваження. А всі ці повістки поштою, урядовці прописують для себе. А українці повинні в цьому розібратися та примусити посадовців виконувати, те, що вони приймають для себе, а не українців», — резюмує правозахисник.

Нагадаємо, що сьогодні, у п'ятницю, 28 червня, в Україні відзначають День Конституції. Це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

Раніше повідомлялося, що згідно з постанови Кабміну з 18 липня повістки почнуть розсилати поштою.