Вибори у Франції: політолог розповів до чого готуватися Україні

Україні варто очікувати послаблення підтримки з боку Франції.

Вибори у Франції
Вибори у Франції

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Цілком очевидно, що ми маємо бути готові до послаблення підтримки. Особливо з боку Франції. Адже в будь-якому разі ми не отримаємо однопартійну виконавчу владу у Франції. А уряд очолюватиме людина з іншої партії, а не з партії президента Макрона. Тому для нас ці зміни не підуть на користь. Хоча Макрон залишиться другом України та зі свого боку буде робити все можливе для підтримки нашої держави. Однак з посадою прем'єр -міністра, яку втратить його партія, це буде роботи набагато важче.», — каже І. Чаленко.

На його думку, вибори підтвердили наявні тренди, які ми бачили під час виборів європейського парламенту.

«Однак не варто забувати, що у Франції двотурова мажоритарна система і не дивлячись на успіх національного об'єднання та зростання рейтингу у 2,5 рази, жодний округ на території Парижу національним об'єднанням взятий не був. Очевидно, це буде стимулювати протестну активність, безпосиредньо в столиці Франції. Тому зараз основне завдання для Макрона та його ситуативних партнерів — збивати можливість кандидатів від Народного об'єднання перемогти у другому турі виборів. Боротьба продовжується, але ці вибори змінюють для України політичну структуру представництва в НацАсамблеї і нам це не буде вигідно, якою б не була конфігурація наступного волевиявлення», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що дострокові парламентські вибори у Франції визначили подальшу долю Макрона. Протягом наступних майже трьох років до чергових президентських виборів він матиме справу з опозиційним урядом, хаосом і політичною нестабільністю.