Влада хоче жити жирніше, ніж вона жила до війни — експерт

Саме тому уряд хоче заморозити підвищення мінімальної зарплати та соцвиплат на наступні три роки. Такі дії спровокують економічні та соціальні потрясіння в Україні.

у європейців виникає розуміння того, що вартість життя в Україні легально та публічно значно знижується
у європейців виникає розуміння того, що вартість життя в Україні легально та публічно значно знижується

Про це i-ua.tv заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Позиція Кабміну та голови уряду Шмигаля, стосовно підготовки бюджетної декларації, яка за законом про бюджетний кодекс мала бути прийнята урядом до 1 червня й подана протягом 3 днів до Ради, довела в черговий раз, що Шмигаль та уряд нехтують українським законодавством і ця бюджетна декларація не була подана до Ради без будь-яких пояснень. Все це викликало багато запитань на які ми отримали відповідь, що уряд готував шок для українського суспільства у вигляді замороження базових соціальних стандартів та гарантій. Це в черговий раз підтвердило, що Конституція та закони України для нього не є законами», — каже С. Кондрюк.

За його словами, річ у тому, що заморожування прожиткового мінімуму чи мінімальної зарплати не можливе з огляду на те, що це не віртуальні цифри. Адже мінімальна зарплата має бути більшою за прожитковий мінімум.

«А сам прожитковий мінімум — це грошовий вимір товарів та послуг, як життєво необхідні українцям для того, щоб підтримувати більш менш прийнятне життя, для самого українця та членів його родини. З цього приводу є відповідні рішення Конституційного суду та Європейського суду з прав людини. На фоні того, що Україна розпочала активний переговорний процес про вступ до ЄС, таке рішення є відвертою дією відносно руху до Євросоюзу. Хоча рік тому, президент Зеленський, як гарант Конституції виступив перед парламентом на день Конституції та заявив про необхідність створення дорожньої карти нового українського життя з назвою Українська доктрина. Президент сказав, що українці гідні жити, як європейська країна. Зокрема він сказав, що після перемоги заробітна плата має бути більшою щонайменше на 30% ніж у ближчих країнах Євросоюзу. Таким чином було зроблено посил, щоб якою не була б тяжкою воєнна ситуація, Україна здійснює рух до Європи та піклується про українських громадян. Однак це не тільки піклування про самих громадян. Адже сенс працювати в Україні виникає лише тоді, коли праця не просто забезпечує мінімальні потреби, а дає можливість розвиватися та інвестувати свою зарплату в економіку країни. Однак Шмигаль пропонує, щоб всі українці знизили якість свого життя, що є антиекономічним, антисоціальним та антиєвропейським», зазначив С. Кондрюк.

Він підкреслив, що Д. Шмигаль має найдовший період перебування на посаді прем'єра.

«Він єдиних з усіх прем'єрів за такий тривалий час, так і не спромігся затвердити програму діяльності Кабміну. Він двічі її провалив у парламенті. Зараз є незрозумілим, на підставі чого він здійснює свої повноваження та пропонує такі ганебні речі. Крім того, все це відбувається на антисоціальному та суспільному контрасті. Нагадаю, що в минулому році Шмигаль обіцяв скоротити кількість міністерств на третину. На жаль, він досі цього не зробив. На жаль, за цей час не відбулося публічних скорочень в усіляких державних наглядових радах. А їх в країні неймовірна кількість, причому з захмарною зарплатою. Крім того, днями нардепка Третьякова оголосила про те, що в неї голодують помічники тому треба підвищити фонд оплати для помічників. Водночас говоритися про те, що треба заморозити мінімальну зарплату та прожитковий мінімум. Але це не є замороження, це узаконення скорочення прожиткового мінімуму мінімалки, щонайменш на рівень інфляції. Нагадаю, що Мінсоцполітики однією рукою приховує розрахунки прожиткового мінімуму. Однак за певними запитами його надає. Наразі за розрахунками Мінсоцполітики прожитковий мінімум перевищив 9 тисяч грн. Однак вони хочуть заморозити мінімалку на рівні 8 тисяч на найближчі три роки. Це говорить про те, що мінімальна зарплата та прожитковий мінімум радикально скорочується. Виникає питання, чому? А відповідь на поверхні — в країні війна. Однак, коли війна приводить до руйнувань мереж, уряд підвищує тарифи на електрику. Тож чому тоді не підвищується прожитковий мінімум та мінімалка для українців? А якщо невистачає коштів, то варто чесно сказати, що в наступному бюджетному році, ми маємо забезпечити лише 60% прожиткового мінімуму. А ось 40% відшкодують рашисти, коли настане перемога. Однак, ми замість цього на весь світ заявляємо, що вартість життя українців та їх прожитковий мінімум абсолютно знецінений. Тож у європейців виникає розуміння того, що вартість життя в Україні легально та публічно значно знижується і суспільство, і парламент з цим погоджується. Інше питання, де взяти гроші. Чомусь парламент вирішив збільшити видатки на утримання житла для нардепів. З якого рожна, якщо в Україні війна? Може всіх нардепів пересилити в гуртожиток біля заводу і хай собі там живуть. Що змінилося у видатках парламенту? Навіщо нашим нардепам, термін яких сплив, така кількість помічників? Причому вони умудряються їх забронювати по два чоловіки на кожного нардепа. А тепер ще їм треба підвищувати зарплату. Крім того, в час коли про вибори заборонено говорити, в нас повноцінно діє виборча комісія. З великим штатом», — підкреслює експерт.

На його думку, Конституційний суд мав жорстко відреагувати на відповідні дії Кабміну — замороження соцвиплат. Адже це пряме порушення прав українців.

«Однак Конституційний суд ніяк не реагує, а живе жирно та смачно, начебто війни немає. А взяти той же Кабмін. Скільки там машин. Скільки витрачається на зарплати водіям, помічників, радників та консультантів. Скільки витрачається палива на ці авто. Все говорити про те, що влада хоче жити жирніше, ніж вона жила до війни. А щоб знайти гроші, вона вирішила обрізати доходи українців. Хоча українська зарплата та пенсія — головна інвестиція в економіку країну. Адже всі кошти українці витрачають на купівлю вітчизняних товарів та послуг. А замороження чи скорочення мінімальних зарплат та соцвиплат — призведе до радикального падіння споживчої вартості зарплат. Інвестування в вітчизняні товари та послуги. Це призведе до скорочення життя через падіння якості життя. Тому вже не варто говорити про те, що сюди захочуть повертатися українці. А ті, хто живе тут, почнуть збирати валізи, якщо уряд продовжить антиєвропейську, антиконституційну та антисоціальну політику. Своєю чергою, Рада має продемонструвати повну недовіру до нинішнього уряду, який провокує економічні та соціальні потрясіння», — резюмує експерт.