Чому європейці вже не вірять в перемогу України у війні з рф, відповів політолог

Ми бачимо наслідок дипломатичної роботи в національних інформаційних просторах, де українська тематика стала токсичною та елементом інформаційного тиску.

Чому європейці вже не вірять в перемогу України
Чому європейці вже не вірять в перемогу України

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Не розцінював би це опитування настільки стратегічно з точку зору підтримки України у війні проти рф. Воно просто зафіксувало песимістичне ставлення до України, яке пов’язано з попередньою електоральною компанією, щодо виборів до Європарламенту, де тема України постійно підсвічувалася з негативної точки зору. Тобто ми бачимо наслідок дипломатичної роботи в національних інформаційних просторах, де українська тематика стала токсичною та елементом інформаційного тиску, а також елементом критики чинних урядів та партій, які знаходилися при владі. Безумовно це впливає на загальноєвропейський рівень підтримки України та погляди громадян ЄС», — каже політолог.

На його думку, чим далі в Україні затягуватиметься війна, тим більше зростатиме песимізм серед громадян ЄС.

«Ми вже не на перших шпальтах у країнах ЄС. Крім того, там значно знизився рейтинг Зеленського. Все це показує реальний рівень підтримки до нього у низці західних країн. Тому наша дипломатія та громадянське суспільство й українська діаспора мають працювати в ЄС. Адже маючи 5 млн українців за кордоном, не тримати проукраїнську повістку по потрібному проукраїнському ключі, ще треба постаратися. Адже цей ресурс не задіяно. Можливо наші люди демотивовані, але з ними треба працювати для розповсюдження необхідної інформації та комунікації представникам суспільства у Німеччині, Чехії, Польщі і так далі», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Опитування Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) показало, що 45% опитаних українців готові відмовитися від захоплених росією територій в обмін на «свободу вибору» щодо вступу до НАТО та ЄС, збереження армії та незалежності. А ось європейців із 14 країн ЄС схильні вірити, що Україна не переможе Росію на полі бою — приблизно від третини до половини опитаних вважають, що війна завершиться врегулюванням шляхом переговорів, а 31% респондентів бачать перемогу росії ймовірною.