Орбан заробляє політичні бали — політолог про візит прем’єра Угорщини до Китаю

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан своїми візитами до москви та Пекіну заробляє собі політичні бали. Для України це нічого не змінить.

 Віктор Орбан  та Сі Цзіньпін
 Віктор Орбан  та Сі Цзіньпін

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Орбан спрацював, як елемент човникової дипломатії. Скоріш за все його візит до Пекіну, це доставка інформації з перших вуст, яку він отримав з боку президента Зеленського та президента путіна. Скоріш за все навіть не москва ініціювала цей вояж, а Пекін погодився, щоб далі розкручувати свої альтернативні мирні плани. Однак цей візит Орбана до Китаю принципово нічого не змінить для України, бо навіть візит Орбана до москви витиснув від путіна відмову від перемовників та посередників. Адже путін заявив, що відмовляється від перемовників в темі України. Тому Орбан підкреслив недоговороздатність кремлівської влади. А візит Орбана до Пекіну це лише обгортка. Паралельно з тим Орбан вирішує власні національні питання в контексті двосторонніх відносин Китаю та Угорщини. Зокрема, з точки зори посилення можливих позицій Китаю в ЄС під час керівництва Будапешта в Раді ЄС», — підкреслює експерт.

За його словами, В. Орбан своїми візитами до рф та Китаю заробляє політичні бали.

«Адже він сам підкреслив, що сторони далекі до компромісу. Орбан просто підтримує позиції Китаю. Він просто підтримує їх умовний мирний план, який не є планом. Власне це буде подальша робота та намагання розмити українську формулу миру, а також підготовку до Другого глобального саміту миру. Тобто відбувається робота по розмиттю цих ідей», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що угорський прем'єр Віктор Орбан заявив у понеділок у Пекіні, де він зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, що для угорців важливо, щоб Китай сприяв зміцненню миру в усьому світі.